izlet v postojno
Zanimivosti

8 razlogov, zakaj se odpraviti na večdnevni izlet v Postojno!

Iščete idejo za vaš naslednji večdnevni izlet z družino, prijatelji ali z vašo boljšo polovico? Slovenija je majhna dežela, ki ponuja nešteto zanimivosti, pa vseeno smo Slovenci nekoliko preveč “trmaste” narave in se raje odpravljamo na preverjene lokacije, ki so sicer izjemno zanimive in atraktivne, pa vendar že precej “obrabljene”. Zakaj se ne bi na vaš naslednji večdnevni izlet odpravili nekam drugam, nekam, kjer še niste bili oz. na lokacijo, ki ne spada med najbolj znane Slovenske turistične destinacije in seveda nekam, kjer boste lahko doživeli zelo veliko lepega in zanimivega, pa čeprav se tega morda sedaj sploh še ne zavedate?

Verjetno ga ni Slovenca, ki še ni slišal za Postojnsko jamo in verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi bil vsaj malo ponosen na dejstvo, da se prav ta jama, ki se lahko postavi ob bok nekaterim svetovno najbolj znanim jamam nahaja prav na našem ozemlju. V okolici Postojne se nahaja tudi Predjamski grad, ki v Sloveniji zagotovo sodi med tiste najbolj prepoznavne. O Predjamskem gradu smo več pisali v prispevku na tej povezavi https://apartmaji-slovenija.com/predjamski-grad/ . Pa vendar to še zdaleč ni vse, kar Postojna z okolico ponuja svojim obiskovalcem in krivično se nam zdi, da Postojnska jama in Predjamski grad zelo pogosto “zasenčita” vse ostale zanimivost in aktivnosti, ki vam jih Postojna ponuja. No, v tem prispevku bomo dali priložnost tudi ostalim zanimivostim, zato le nadaljujte z branjem, da boste lahko te destinacija kaj hitro dodali na vaš “MUST SEE” list, saj smo skoraj prepričani, da vas bodo pritegnile!

Preden se posvetimo 8 zanimivostim, ki si jih poleg Postojnske jame in Predjamskega gradu lahko ogledate v teh koncih, bi vas samo radi obvestili, da se v Postojni nahaja kar nekaj zelo lepo urejenih apartmajev in hotelov, kjer boste lahko prenočili v kolikor se boste odločili za večdnevni obisk. Ponudbo apartmajev in hotelov si lahko ogledate tukaj:

Prenočišča v PostojniBooking.com
Booking.com

1.) Planinska jama: največja slovenska vodna jama

Če se boste odločili za obisk teh krajev, potem bi vam svetovali, da se odpravite na ogled Planinske jame, ki se nahaja skoraj da v neposredni bližini Postojne. Natančneje se Planinska jama nahaja na južnem robu Planinskega polja, kjer pa se v bližini nahaja tudi zelo dobro poznan Ravbarjev stolp. Planinska jama velja za največjo Slovensko vodno jamo (dolga je nekaj malega manj kot 7 kilometrov), kjer biva zares veliko človeških ribic, ki bodo vaš obisk te jame še kako popestrile.

Foto: Simon Kržič

Planinsko jamo sestavljajo raznolike jamske dvorane, ki so prava paša za oči. V sami jami se nahaja zelo veliko čudovitih jezer in mogočnih kapnikov, ki bodo dosegli pri obiskovalcih tisti pravi »waw« efekt. Ta jama se lahko pohvali z enim največjih sotočij podzemnih rek na ozemlju Evrope, prav tako pa je izjemna tudi biodiverziteta same jame, saj v njej živi nekje okoli 60 vrst vodnih in 40 vrst kopenskih živali. Za vse ljubitelje narave bo to zagotovo »prava poslastica«.

Če se boste odločili za obisk te jame vam vsekakor svetujemo, da za več informacij povprašate tamkajšnje turistično informativne točke, ki vam bodo zagotovo z veseljem predale vse potrebne informacije. Radi bi vas opozorili, da je pred odhodom v jamo potrebna predhodna najava. Na voljo so seveda organizirani ogledi s halogenskimi svetilkami. Na voljo je klasični enourni ogled, lahko pa se tudi dogovorite za ogled jame s čolnom, ki traja nekje med štiri in pet ur. Takšen ogled je možen samo ob nizkem vodostaju.

2.) Planinsko polje s čudovitim baročnem dvorcem Hošperk in Ravbarjevim stolpom

Če boste obiskali Planinsko jamo o kateri smo ravno pisali in vam bo ostalo nekaj ur časa vam svetujemo, da se vsaj še nekaj časa zadržite na tej lokaciji, saj Planinska jama ni vse, kar vam ponuja. Na tej lokaciji si boste lahko ogledali tudi Planinsko polje (če boste imeli srečo, bo polno vode, kot lahko vidite na sliki), ki je zelo zanimiva točka za obisk.

slika planinskega polja

Foto: Aleš Komovec

Planinsko polje je v času, ko je poplavljeno zelo zanimivo za opazovanje, saj zares pričara prav poseben ambient, ko pa vode ni toliko, je Planinsko jezero se posebej primerno za vse ljubitelje narave in aktivnosti na prostem. Nudi namreč odlično lokacijo za kolesarjenje, pohodništvo, tek, jahanje… V kolikor ste ljubitelji ribolova oz. muharjenja, boste na tej lokaciji res prišli na svoj račun, saj reka Unica, ki teče skozi Planinsko polje nudi pravi raj za izvajanje tega športa.

Foto: Denis Komen

Na tej lokaciji si lahko ogledate tudi dve nekoliko bolj zgodovinski zanimivosti in sicer Ravbarjev stolp in ruševine gradu Hošperk. Ogled Ravbarjevega stolpa in ruševin gradu Hošperk bodo še posebej zanimivi vsem, ki vas navdušuje zgodovina in vedno radi raziščete kakšne ostanke starih časov.

3.) Notranjski muzej Postojna

Ste bolj navdušeni nad raziskovanjem muzejev, kot pa nad raziskovanjem narave? Tudi v tem primeru boste lahko v Postojni našli kar nekaj zanimivosti, ki bodo skoraj zagotovo pritegnile vašo pozornost. V kolikor bi radi izvedeli nekaj več o krasu, se lahko odpravite v Notranjski muzej v Postojni, kjer se nahaja stalna razstava »Muzej krasa«, za katero pravijo, da je najbolj celovita razstava o krasu v celi Evropi.

notranjski muzej

Avtor: Miha Dolenc

V tem muzeju se nahaja tudi nekaj kapnikov, ki se jih za spremembo tukaj lahko tudi dotaknete. V Postojnski jami to namreč praviloma ni dovoljeno. V kolikor boste obiskali tudi Predjamski grad, vas bo zagotovo zamikal tudi obisk Notranjskega muzeja, še posebej če ste nekoliko bolj avanturistične narave, ali pa če imate s seboj male otroke, kajti v Notranjskem muzeju hranijo zaklad, ki je bil najden v Predjamskem gradu, zato verjamemo, da bo le ta pritegnil veliko zanimanja, še posebej med najmlajšimi.

V Notranjskem muzeju v Postojni si boste lahko ogledali tudi bogato zbirko okostij ledenodobnih živali, na voljo pa so vam tudi ogledi jamskih živali s pomočjo mikroskopa, kar vam bo omogočilo, da si jih ogledate tako, kot se spodobi. Ta muzej ponuja še veliko zanimivosti, ki pa vam jih zaradi večjega navdušenja ne bi radi razkrili že sedaj. Verjamemo, da bo obisk zaradi tega veliko bolj zanimiv in poln pričakovanj.

4.) Rakov Škocjan

Če boste v Postojni bivali več dni in si želite kar najbolje zapolniti vaš seznam aktivnosti, ki bi si jih radi ogledali, potem imamo za vas naslednjo idejo, ki bo navdušila predvsem ljubitelje narave. V okolici Postojne se nahaja Rakov Škocjan, ki svojim obiskovalcem ponuja zares veliko zanimivega. Gre za čudovito kraško dolino med Planinskim in Cerkniškim poljem. Rakov Škocjan sicer spada v notranjsko regijo, dejstvo pa je, da v tej regiji velja za eno največjih znamenitosti.

rakov škocjan

Rakov Škocjan – mostiček, foto: Miha Jernejčič

Zanimivost Rakovega Škocjana je, da je bila pred mnogo leti na tem ozemlju zelo velika kraška jama, ko pa se je v le tej udrl strop je tu počasi pričela rasti dolina, ki si jo lahko ogledamo danes. Rakov Škocjan ima dva naravna mostova, ki sta zagotovo dve največji zanimivosti te lokacije. Oba sta pravi mojstrovini narave in sta bila v preteklosti že neštetokrat modela številnim fotografom, ki so na tej lokaciji ustvarili nekaj zares fantastičnih fotografij teh pravih naravnih čudes. Vsi, ki imate radi kraške pojave, boste tukaj zagotovo prišli na svoj račun.

Rakov Škocjan je od Postojne oddaljen le nekaj kilometrov, pot do njega pa je delno asfaltirana, delno makadam. V kolikor ste bolj športne narave in imate radi kolesarjenje, se lahko odpravite iz Postojne kar s kolesom, saj pot ni pretežka in predolga. Na takšen način si boste to dolino lahko še toliko bolj podrobno ogledali, saj boste lahko raziskali prav vsak kotiček le te. V samem osrčju doline se nahaja tudi hotel z restavracijo, kjer si v primeri predhodne rezervacije lahko privoščite tudi odlično pripravljeno kosilo ali večerjo.

5.) Aktivnosti na prostem: kolesarjenje

Postojnska regija je izjemno primerna tudi za kolesarske izlete, še posebej v poletnih mesecih, ko so temperature običajno drugod precej visoke, v Postojnski regiji pa se lahko pohvalijo z ogromnim številom kolesarskih poti, ki potekajo po gozdu oz. na nekoliko višji nadmorski višini, kar pomeni, da bo kolesarjenje kljub visokim temperaturam lahko zelo prijetno. Kolesarske poti okoli Postojne se lahko pohvalijo s svojo svežino in hladom, ki ju boste drugod v okoliških krajih še kako pogrešali, če bodo zunaj poletne temperature zares visoke.

Foto: Aleš Petrič

Raziskovanje postojnskih okoliških krajev s kolesom bo zelo zanimiva in prav razburljiva izkušnja, še posebej če se boste odpravili globoko v okoliške gozdove. Opozorili bi vas samo radi, da se tamkajšnji gozdovi uvrščajo na območje medveda, zato bodite nekoliko bolj previdni, da ne bi slučajno prišlo do kakšnega neljubega srečanja. Kolesarske poti okoli Postojne so tudi lepo urejene in označene, tako da večjih težav pri sami orientaciji ne bi smeli imeti. Nekatere poti vas bodo vodile tudi do prekrasnih razgledov, ki bodo idealni za fotografiranje.

6.) Aktivnosti na prostem: pohodništvo

Ste morda eni tistih, ki veliko raje obujejo pohodniške čevlje in se na raziskovanje novih krajev raje odpravite peš, kot da bi sedli na kolo? Potem se bo v tej regiji našlo ogromno zanimivosti tudi za vas. Postojna je zagotovo odličen kraj za ljubitelje pohodništva, saj je na tej lokaciji zares izjemno veliko pohodniških poti, ki bodo kot nalašč za preživljanje časa v naravi v krogu vaših najbližjih.

Avtorica: Karla Marušič

Če se boste na tej lokaciji odpravili na pohod in iščete idejo, kam bi se najprej lahko odpravili, nikakor ne smete spregledati zelo dobro poznane planote Nanos. Nanos je izjemno priljubljena pohodniška točka, na katero se vsako leto povzpne zares veliko Slovencev. Pohodniki običajno prihajajo z vseh koncev Slovenije, da bi se lahko povzpeli na to prekrasno planoto, ki bo vsakega, ki jo bo uspel osvojiti nagradila s prekrasnim razgledom. Če obste imeli srečo in se boste na Nanos povzpeli na dan, ko bo zunaj zares dobra vidljivost, bo razgled z Nanosa na vas zagotovo pustil pravi vtis.

Še zdaleč pa Nanos ni edina lokacija za pohodnike, pač pa so tu še Koča Mladika na Pečni rebri, Sovič na katerem se nahajajo ostanki gradu, lahko se odpravite na Sveti Lovrenc, ki med pohodniki velja za izjemno priljubljeno pohodniško točko, kot to velja tudi za Sveto Trojico in navsezadnje tudi Planinsko goro. Kar nekaj je zanimivih krajev, ki si jih je vredno ogledati. Katerega boste obiskali kot prvega?

7.) Muharjenje na reki Unici

Ste morda ljubitelji ribolova oz. muharjenja? Gre za fantastičen šport, ki povezuje ljudi z naravo, zato verjamemo, da bo številnim izjemno všeč. V kolikor se še nikoli niste preizkusili v ribolovu oz. muharjenju, potem bo muharjenje na reki Unici izjemno dobra lokacija za učenje, saj je z nekaj znanja in seveda tudi sreče velik ulov skoraj da zagotovoljen. Pri ribolovu oz. muharjenju bodite vedno pozorni, da boste ravnali etično in pravično, kajti potrebno je paziti na našo naravo in vsa ostala bitja, s katerimi si jo delimo.

muharjenje na reki unici

Muharjenje na reki Unici, Foto: Fishing Guides Slovenia

Za vse nekoliko bolj izkušene ribiče, pa bo to ribarjenje oz. muharjenje prava poslastica, saj v tej reki prebiva kar nekaj vrst rib, ki ribičem običajno predstavljajo kar precejšen izziv. Te ribe so naprimer ščuke, krapi, kleni, v reki Unici pa med najbolj atraktivne oz. zanimive ribe vsekakor štejemo Lipana in Potočno postrv. V kolikor bi radi lovili na tej lokaciji, si boste morali seveda pridobiti ustrezno dovoljenje, saj brez njega ne bo šlo. Pri tamkajšnji turistični točki vam bodo zagovoto z veseljem podali vse informacije, ki jih boste potrebovali, preden se boste lahko odpravili na ribolov.

8.) Opazovanje medveda

Postojnski gozdovi so, v kolikor tega še niste vedeli precej polni tudi medvedov. Vas je to kar malo prestrašilo kajne? Seveda ni potrebe po paniki, vseeno pa je dobro, da ste seznanjeni s to informacijo v kolikor se nameravate odpraviti v te konce in malo raziskovati po gozdu. Previdnost seveda ni odveč. Kakorkoli že, v kolikor pa se v te kraje odpraljate izključno zaradi medvedov, potem boste prav tako lahko prišli nasvoj račun. V okoliških gozdovih ima namreč svoj dom kar nekaj medvedov, ki si jih lahko tudi ogledate. Seveda sam proces, da pridete do točke, ko si boste lahko medveda ogledali v divjini sploh ni tako enostaven, vseeno pa na tem območju delujejo določene službe in društva, ki vam bodo z veseljem priskočile na pomoč v kolikor boste iskali spremstvo za ogled medveda.

opazovanje rjavega medveda

Če se boste v Postojnske konce odpravili z namenom, da si boste v divjini ogledali rjavega medveda, potem vam bo to omogočil eden od izkušenih lovcev, ki tamkajšnje gozdove poznajo skoraj tako dobro, kot svoj dom. Opazovanje medveda poteka z varne opazovalnice, na kateri je prostora za nekje do 5 ljudi. Gre za zares nepozabno izkušnjo, zato vam toplo priporočamo, da se vsaj enkrat odpravite na takšen “podvig”, saj ga zagotovo ne boste obžalovali.

Iščete več informacij?

V kolikor potrebujete še več dodatnih informacijo o turistični ponudbi v tej regiji, obiščite www.visit-postojna.si.

Ocenite to stran