slovenj gradec
Zanimivosti

Slovenj Gradec – kaj si morate nujno ogledati?

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) je definicija izleta naslednja »krajše potovanje, navadno za razvedrilo, zabavo«. Tako enostavno kajne? Vendar vsi vemo, da je izlet mnogo več, kot namiguje zgornja definicija. Kraj, ki si ga izberemo za izlet, mora ponujati nekaj več, nekaj kar bo potešilo našo radovednost, nas očaralo z lepoto, nas kakorkoli navdušilo, sprostilo in zabavalo. V kolikor se odpravimo na izlet z družino, je ključno tudi, da kraj ustreza vsem družinskim članom, tako dedku, babici, kot izbirčnemu najstniku in zvedavemu otroku. Kako naj sedaj ustrežemo prav vsem in se hkrati zabavamo tudi sami? Na srečo imam v nadaljevanju pripravljeno rešitev za vas, idejo za izlet, ki lahko zadovolji še tako radovednega duha in izbirčno osebo.

Danes bi vas želel popeljati v kraj, ki je od Ljubljane oddaljen slabo uro in pol vožnje. Mesto, kamor smo namenjeni se že od leta 1989 poslužuje naziva Glasnik miru, leta 2016 pa je prejel tudi srebrno priznanje znamke kakovosti »Slovenia Green Destination« (Slovenija – Zelena destinacija) ter se kot turistična destinacija uvrstil na seznam top 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Predno vam razkrijem ime tega čudovitega kraja, pa naj še namignem, da ne bo pustil ravnodušne niti ljubitelje narave niti kulturne entuziaste. Sem vas že navdušil? To skrivnostno mesto, na katerega namigujem v zgornjih vrsticah, je Slovenj Gradec – kulturno središče, kjer z roko v roki sobivata dragoceno izročilo preteklosti in sodobni utrip življenja. Več pa v nadaljevanju…

Kulturno središče prepredeno z zgodbami, glasbo in umetnostjo

Že ob samem vhodu v mestno jedro, vas očarajo srednjeveške uličice po katerih se lahko zgubljate in občudujete pokončne zgradbe, ki vas popeljejo v davno 19. stoletje. Ob sprehajanju čez mesto bodite pozorni in napnite svoje oči, morda boste imeli srečo ter opazili ostanke srednjeveškega obzidja, ki še danes krasi mesto. Mestno središče vas na vsakem koraku očara s kulturno dediščino, ki jo ponosno kaže svetu preko najpomembnejših kulturnih institucij.

Avtor: Vanc Pisar

Če ste navdušeni obiskovalci muzejev zagotovo ne smete izpustiti Koroški pokrajinski muzej, ki ga je junija 2002 ustanovilo dvanajst občin koroške regije in predstavlja osrednjo muzejsko ustanovo na Koroškem. Pokriva področja iz arheologije, etnologije in zgodovine. Muzej raziskuje tudi preteklost in način življenja na Koroškem. Vsebuje bogat arhiv s fototeko in strokovno knjižnico.

Tudi ljubitelji galerij in umetnosti ne boste ostali ravnodušni ob obisku Slovenj Gradca. V nekdanji mestni hiši se nahaja Koroška galerija likovnih umetnosti, ki na ogled postavlja pomembne avtorje različnih umetnostnih smeri. Posebna pozornost je namenjena sodobnim umetnikom, ki so in še živijo na Koroškem, mednje spadajo slikar Jože Tisnikar, Bogdan Borčič, Franc Berhtold, kiparka Naca Rojnik in drugi.

Tudi na področju klasične glasbe boste v Slovenj Gradcu našli marsikaj zanimivega. Ravno v letošnjem letu mineva 160 let od rojstva velikega skladatelja Huga Wolfa, ki se je rodil ravno v Slovenj Gradcu. Tako si lahko tisti očarani nad deli neprekosljivega mojstra romantičnih samospevov Huga Wolfa ogledate njegovo rojstno hišo in spominski muzej. Trenutno je na ogled občasna razstava o življenju in delu omenjenega virtuoza. V najstarejši stavbi v mestu, cerkvi sv. Elizabete, pa si lahko ogledate slikano okno, ki ga je v sinov spomin dala izdelati mati Huga Wolfa.

Sodobni utrip življenja v osrčju mesta

Saj sem vas na začetku opozoril, da se v tem mestu prepletajo izročila preteklosti in sodobni utrip življenja, kajne? V kolikor bolj spadate pod slednjega in imate raje avanturistične podvige, ki vam poženejo adrenalin po žilah, potem naj vam predstavim par aktivnosti v Slovenj Gradcu, ki bi vas prepričale. Sredi Slovenj Gradca se nahaja prvi Escape Room na Koroškem, kjer naj bi se v pristni srednjeveški kovnici skrival Elizabetin zaklad. Meniš, da si iz pravega testa, da rešiš vse uganke in odkodiraš pot do zaklada?

slovenj gradec izlet

Avtor: Tomo Jeseničnik

In ko boš ravno v elementu se lahko preizkusiš tudi v napeti zunanji pustolovski igri »UNLOCK Slovenj Gradec«. Igra se dogaja na prostem, v starem mestnem centru Slovenj Gradca, kjer je potrebno odpreti zaklenjeno knjigo in ugotoviti, kakšno sporočilo nosi v sebi. Si upaš?

Aktivno doživljanje edinstvene pokrajine v okolici Slovenj Gradca

Tudi če ste velik ljubitelj narave, pohajkovanja in drugih aktivnosti na prostem, vas Slovenj Gradec in njegova okolica ne bosta pustila ravnodušnega v nobenem letnem času. Po zaslugi geografske lege, Slovenj Gradec se namreč skriva med dvema velikanoma Pohorjem in Uršljo goro, to mesto ponuja izletnikom veliko neokrnjenih poti v naravi, ki si jih je vredno ogledati, peš, s kolesom ali pa na smučeh – izbira je vaša.

Okolica Slovenj Gradca je prepredena z različnimi kolesarskimi potmi, ki vas bodo vodile čez slikovito neokrnjeno naravo. Kolesarske poti so različne težavnosti in dolžine, zato so primerne prav za vsakega, tudi za družine in tiste ki so šele sedli na kolo in se pogumno pognali nabirati kilometre. Med priljubljene kolesarske poti v okolici Slovenj Gradca spadajo Pohorska kolesarska transverzala, trasa okoli Uršlje Gore, Pavja tura, Šisernikova pot, Suhi dol, Krožna tura in Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini. Slednja pot je speljana po nekdanji železniški progi, od tu tudi ime. Pot po Štrekni vas bo peljala skozi tunele, predore, viadukte, mostove, tudi skozi samo srednjeveško mestno jedro Slovenj Gradca, ter vas ves čas nagrajevala s slikovito panoramo Pohorja in Uršlje gore. Kolesarska pot po Mislinjski dolini je znana po tem, da spada med eno najbolje urejenih kolesarskih poti v Sloveniji, zato lahko v njej uživa cela družina, saj je primerna tako za starejše kot za otroke.

Avtor: Vanc Pisar

V primeru, da raje korak za korakom stopate po mehki travnati oziroma gozdni poti, kot pa poganjate padala, potem naj vam v nadaljevanju predstavim nekaj čudovitih pohodniških poti, ki se nahajajo v okolici Slovenj Gradca. Tu se najdejo pohodniške poti za vsakogar in za vsak okus. Poleg različnih organiziranih tematskih poti, se lahko na pot odpravite tudi sami in se čudite tamkajšnji pokrajini in čarobnosti gozdov. Sprehodite se lahko do vseh bližnjih vrhov, kot so Rahtelov vrh, Kremžarjev vrh, Plešivec in še bi lahko naštevali. V neposredni bližini Slovenj Gradca se dviga Rahtelov vrh, kjer vas na vrhu pričaka čudovit razgled na mesto in del Mislinjske doline. Med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem se dviga Uršlja gora ali Plešivec. Pri slednji poti lahko zatrdimo, da ni toliko pomemben cilj oziroma vrh, kot pa sama pot, ki vas bo na vsakem koraku presenetila z novimi čudesi. Popeljala vas bo po najslikovitejši soteski Kaštel, mimo mogočnih gozdov, pašnikov in travnikov, ob poti pa si lahko ogledate Plešivški mlin, ostanke Plešivškega dvorca in kmetijo Verneršek, ki se razprostira na nadmorski višini 1100 metrov.

Morda pa ste, za naslednji izlet, imeli v mislih kakšen pravljični izlet v škratovo deželo? Če je vaš odgovor pritrdilen, naj izpostavim Pot v deželo škratov in vsakoletno prireditev Srečanje s škrati na Zagmajškovem vrhu, v bližini Slovenj Gradca. V kolikor želite svoji domišljiji dati prosto pot in svojim najmlajšim pustiti, da se potopijo v svet bajeslovnih bitij, potem je omenjena pot kot nalašč za vas. Na dvokilometrski poti boste spoznali škrate, povodnega moža, ajdovo deklico, vile, divjo jago, čarovnico Zofko, prisluhnili boste zgodbam iz starih časov in pili čarovniški črvov sirup. To je zagotovo zadeva, ki jo je potrebno dati na seznam želja.

Pa, da ne pozabim omeniti še smučišča Kope, ki se nahaja nad mestom Slovenj Gradec, in ponuja različne aktivnosti v različnih letnih časih. V zimskih mesecih se Kope spremenijo v zimsko pravljico in če ste ljubitelj zasneženih hribov in radi smučate obdani z bohotnimi gozdovi in lepimi razgledi, potem sem našel še eno aktivnost na prostem za vas, v kateri boste neizmerno uživali. Prednost tega smučišča je, da je primeren tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Poleg smučanja pa lahko uživate tudi v drugih zimskih športih, saj imajo urejeno stezo za tek na smučeh, sprehajalno stezo in sankališče.

Sladkanje z lectovimi srci, medenjaki, bonboni, lizikami

Sedaj pa še k najbolj sladkemu delu Slovenj Gradca. Zagotovo ste že slišali za medene kruhke v različnih oblikah in pisanih barv, imenovana lectova peciva. Tisti najbolj znani pa so v obliki srca in jih imenujemo  lectova srca ter so prava slovenska posebnost. Nosijo močno simboliko in so na našem ozemlju prisotni že več stoletij. V osrčju Slovenj Gradca se bogata lectarska dediščina uspešno prenašana naprej na zdaj že deveto generacijo preko družine Perger. V njihovem malem medenem raju Perger 1757 boste našli slovenske izdelke v celoti izdelane ročno, s 100 % naravnimi sestavinami in narejene preko edinstvenih postopkov izdelave. Poleg lectovih src in peciv, se lahko v njihovi trgovini posladkate tudi s Pergerjevimi bonboni, lizikami, (turškim) medom in medenimi pijačami. Izdelujejo tudi čudovite energetske sveče iz 100-odstotnega naravnega čebeljega voska in energetska srca. Kaj lepšega kot iz tako lepega izleta v svoj dom prinesti še spominek, kot je energetska sveča, ki vas bo spominjal ne lepo preživeti dan oziroma vikend ter vam dom napolnil z medenim vonjem. Za ˝po pot˝ pa si izberite še svoje najljubše bonbone, da vam bo vožnja domov minila kot bi trenil. In ne pozabite svoji boljši polovici kupiti lectovo srce ter ji s tem sporočiti kako zelo jo imate radi.

Prenočišča

Če se v Slovenj Gradec oz. njegovo okolico odpravljate za več dni, si lahko spodaj poiščete primerno nastanitev, kjer boste imeli na voljo vse, kar potrebujete za prijetno in udobno bivanje.Booking.comBooking.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.