Na desnem bregu reke Soče je naseljeno manjše mesto, imenovano Kobarid. Kristalno čista reka Soča in neokrnjena narava pa sta ena izmed glavnih razlogov zakaj je prav to mestece tako zelo priljubljeno in turistično obiskano. Apartmaji Kobarid so tako postali visoko iskana turistična točka, ki navduši vsakogar. Čeprav je v Kobaridu in Kobariški kotlini najlepše preživljati v pomladnih in poletnih mesecih, nam tudi pozimi ne bo dolgčas. Poglejmo si nekaj zabavnih dogodivščin, ki nam jih obljubljajo apartmaji Kobarid.

Apartmaji Kobarid

apartmaji kobaridBooking.comBooking.com

Vremenska napoved za okolico Kobarida:

APARTMAJI KOBARID: REKA NADIŽA

Čeprav je veliko več govora o nepozabni reki Soči, začnimo z sicer nekoliko manj bistro, a kljub vsemu zelo čisto reko Nadižo, ki izvira v Breginjskem kotu pod grebenom Stola. Nadiža ima eno veliko prednost, zaradi katere je v poletnih priljubljeno kopališče.

kobarid apartmaji

To je njena temperatura, ki se poleti dvigne tudi čez 20 stopinj celzija. Zaradi tega velja za eno toplejših in čistejših alpskih rek. Ob reki Nadiži lahko izbiramo med številnimi urejenimi naravnimi kopališči. Prav tako je mnogo let nazaj ustvarila naravno lepoto – globoka korita, čez katera se lahko sprehodimo po znamenitem Napoleonovem mostu. Po ljudskem izročilu ima reka Nadiža zdravilno moč celjenja ran.

APARTMAJI KOBARID: REKA SOČA

Kot smo že prej omenili nam Kobarid apartmaji ponujajo še neopisljivo reko Sočo. Kobarid je nastal na mestu kjer reka Soča zapusti visoki alpski svet. To smaragdno reko pa skorajda ne moremo občudovati drugače kot z daljave. Njena ledeno mrzla voda nam preprečuje poletno namakanje in le pogumni za nekaj sekund skočijo vanjo. Si pa lahko ob njeni strugi poiščemo samotni kotiček in uživamo v sproščujoči naravi.

kobarid soča

APARTMAJI KOBARID: SLAP KOZJAK

Še ena naravna znamenitost, ki jo apartmaji Kobarid obljubljajo, je slap Kozjak. Nahaja se nedaleč stran od Kobarida, spušča pa se v potok Kozjak. Potok Kozjak izvira večkrat, teče mimo večih korit in kot slap pada celo šestkrat. Le dva slapova pa sta dostopna obiskovalcem, od katerih je najvišji 15 metrov visoki Veliki Kozjak, oziroma kar slap Kozjak. Slap se skriva v skalnatih stenah, zaradi katerih ga ni mogoče opaziti od daleč, pač pa se moramo do njega sprehoditi po urejeni poti, ki nas privede čisto do slapa. Tu lahko na manjšem lesenem mostičku občudujemo to naravno znamenitost.

kozjak slap

APARTMAJI KOBARID: POHODNIŠTVO

Dolino reke Soče obdajajo številni vrhovi, ki poleg reke, pokrajini dodajajo še več lepote. Kobarid apartmaji nam omogočajo obisk teh vrhov in uživanje v neskončni tišini. Eden izmed vrhov na katerega se je vredno povzpeti, je 2244 m visok Krn. Velja za najvišji vrh Krnskega pogorja, z njega pa se nam odpre razgled vse do Jadranskega morja. Tik pod vrhom je postavljeno Gomiščkovo zavetišče, v katerem lahko tudi prespimo. Tik ob Krnu se nahaja nekoliko nižja Batognica z bogato vojaško zgodovino. Sledi ji mejni Matajur, ki se dviguje med Italijo in Slovenijo, na njemu pa je postavljena manjša cerkev. Vrh, ki ga moramo prav tako obiskati, če smo pohodniki in bodo naša izbira Kobarid apartmaji, je Stol, oziroma Kobariški Stol. Leži v 25 km dolgem grebenu, ki velja za najdaljšega v Julijskih Alpah. Zanimiva pohodna tura je tudi Muzec, tik pod katerim je postavljen prisrčne Bivak pod Muzcem, v katerem lahko prenočimo in zjutraj občudujemo sončni vzhod.

APARTMAJI KOBARID: VZLETIŠČE STOL

Apartmaji Kobarid so priljubljeni tudi med zmajarji in padalci, saj je na kobariškem Stolu urejeno vzletišče. Urejeno je na 1406 m nadmorske višine, in sicer tako, da je vzlet z njega enostaven.

APARTMAJI KOBARID: KOBARIŠKA ZGODOVINSKA POT

Ker ima Kobarid bogato zgodovino, ki seže vse v železno dobo, so nam Kobarid apartmaji organizirali Kobariško zgodovinsko pot. Pravzaprav je skoraj nujno, da se poti udeležimo, če pohajkujemo na območju Kobarida, saj združuje naravne in kulturne znamenitosti, in sicer: Kobariški muzej, Italijansko kostnico, Tonocov grad, ostaline 1. sv. vojne, Napoleonov most, muzej sirarstva Od planine do Planike, Sočo in slap Kozjak.

APARTMAJI KOBARID: KULINARIKA IN ANA ROŠ

Kobarid apartmaji nam ponujajo tudi vrhunsko kulinariko, ki se skriva pod imenom Ana Roš. Ana Roš je kuharska mojstrica, ki vrhunske okuse ustvarja v svetovno znani Hiši Franko. Leta 2017 jo je akademija The World’s 50 Best Restaurants! Razglasila za najboljšo chefinjo na svetu. Sicer Slovenija še nima restavracije, ki bi se lahko pohvalila s petimi srčki, se jim pa Hiša Franko najbolj približa. Meni v Hiši Franko je le eden, le-ta pa je izpopolnjen in ne dopušča pomanjkljivosti. Za 11 hodni meni bomo odšteli 150 eur, za 8 hodni meni pa 135 eur. Seveda nam Kobarid apartmaji ponujajo tudi številne druge restavracije. V centru Kobarida lahko izberemo Hišo Polonka, v kateri bomo lahko prav tako uživali v odličnih okusih izpopolnjenega menija. V centru mesta se nahaja tudi Topli val, kjer strežejo že od leta 1976. Poleg naštetih imamo na voljo še številne druge, ki nam ponujajo različne vrste jedi, tako pice kot tudi jedi na žaru in lokalne dobrote.

APARTMAJI KOBARID: ITALIJANSKA KOSTNICA NAD KOBARIDOM

Kulturna znamenitost, ki nam jo apartmaji Kobarid priporočajo za ogled je Italijanska kostnica, postavljena v spomin padlim italijanskim vojakom v okolici Kobarida, Tolmina, Bovca in Rombona, v prvi svetovni vojni. Ima obliko osmerokotnika. V dveh koncentričnih krogih so nameščene niše, v katerih so pokopani vojaki, zunaj pa vsebujejo imena in čine padlih vojakov. Sredi tretjega  je postavljena cerkev Sv. Antona.

APARTMAJI KOBARID: MLEKARNA PLANIKA

Še ena izmed izjemnih vrednot, ki nam jo ponujajo Kobarid apartmaji, so domači proizvodi. Po tradicionalnem postopku tako v mlekarni Planika pridobivajo mleko z lokalnih kmetij. Deluje na tisočletni tradiciji in spoštovanju dediščine prednikov. S tem, ko mlekarna mleko kupuje od lokalnih kmetov, pripomore k obstoju živinoreje. Mlekarna Planika velja za četrto največjo mlekarno v Sloveniji.

mlekarna v kobaridu

Mlekarna je bila zgrajena že leta 1957, njen prvi proizvod pa je bil sir. V mlekarni Planika je možno kupiti različne sire (tudi ekološke), sveže mleko (tudi ekološko), različne mlečne izdelke, kot so sladka smetana, skuta, sirotka, maslo, pinjenec, kislo mleko, kefir in jogurti (tudi ekološki).

APARTMAJI KOBARID: MUZEJ SIRARSTVA OD PLANINE DO PLANIKE

Apartmaji Kobarid so se odločili urediti muzej, s katerim bi mlekarno Planika približali prav vsakomur. Vsekakor bi bilo tisočletno tradicijo škoda zanemariti. Obisk muzeja je strokovno voden, saj se na ta način zagotovi dobra predstavitev tradicije širši javnosti. Možno si je ogledati planine na katerih se pase živina, pa vse do sirarnice, arhivske kleti in planinskega stana.  Predstavljena je celotna zgodovina sirarstva, od težkih začetkov, do danes. Življenje in delo na planinah pa je zelo dobro prikazano tudi v kratkem predstavitvenem filmu. V muzeju lahko vidimo tudi staro orodje za pridobivanje sira, predmete, ki so jih uporabljali planšarji v preteklosti. Na koncu obiska muzeja lahko kupimo spominke ter izdelke mlekarne Planika.

APARTMAJI KOBARID: TONOCOV GRAD

Če radi občudujemo različna dela in kulturne znamenitosti, so nam apartmaji Kobarid priporočili še eno znamenitost, katero preprosto moramo obiskati. To je Tonocov grad, ki ga uvrščamo med najpomembnejše poznoantične višinske naselbine v Vzhodnih Alpah. Sodi v Kobariško zgodovinsko pot, do njega pa se lahko povzpnemo s parkirišča, ki se nahaja na cesti iz Kobarida v Bovec. Tu si lahko ogledamo zelo dobro ohranjene ostanke nekdanje naselbine, ki je merila več kot dvajset hiš. S kulturne točke bomo lahko prav tako uživali v izjemnem razgledu proti dolini in po vrhovih, ki dolino objemajo.

Apartmaji Kobarid poleg naštetih dogodivščin skrivajo še marsikatero drugo in naš raziskovalni duh nam bo vsekakor v pomoč pri iskanju in odkrivanju teh področij. Za primer, lahko si ogledamo še Trdnjavo Kluže in Fort Hermann, ki velja za eno najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v dolini, pa Kobariški muzej in različne številne muzeje na prostem, zasebne zbirke in vojaška pokopališča. Skratka, odločitev za počitnice ali izlet v Kobaridu je gotovo odlična ideja. Med raziskovanjem Kobariške kotline nihče ne bo ostal ravnodušen, saj nas bo pokrajina tako kulturno kot naravno očarala. Prikupili se nam bodo tudi tamkajšnji prebivalci, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja in vas prijazno sprejeli. Podajte se v neponovljivo dolino reke Soče, saj je konec koncev o njej pisal že Simon Gregorčič, v svoji pesmi Soči.

5/5 - (2 votes)