Apartmaji Cerkno se nahajajo v manjšem kraju Cerkno, ki je kulturno in upravno središče pokrajine Cerkljansko v predalpskem kotičku naše dežele ob potoku Cerknica. Možnosti za preživljanje prostega časa je tukaj zelo veliko, tako za posameznike, športnike, družine z majhnimi otroci in tudi za starejšo populacijo.

Apartmaji Cerkno

apartmaji cerknoBooking.comBooking.com

Cerkno, apartmaji in zgodovina tega kraja

Ta regija je bila naseljena že v obdobju Keltov in Ilirov. Na Gradišču se nahajajo najdbe iz dobe Rimljanov, od 11. do 14. stoletja pa je bila regija pod oglejskimi patriarhi. Od leta 1420 do leta 1509 je bilo obdobje beneške uprave. Apartmaji Cerkno se nahajajo v zgodovinsko bogati regiji, Cerkno je bilo od začetka 20. stoletja pod Avstro – Ogrsko monarhijo, mesto je bilo sedež davkarije z okrajnim sodiščem, po 1. svetovni vojni pa je pripadalo Italiji, medtem, ko je bilo med 2. svetovno vojno, po kapitulaciji Italije središče osvobojenega ozemlja Partizanov. Cerkno, apartmaji, celotna regija je po vojni postala industrijsko središče. Zelo znana je tradicionalna čipkarska obrt, leta 1956 pa so obudili pustno šego laufarijo, starodavni običaj teh krajev. Cerkno je tudi rojstni kraj številnih znanih Slovencev, tu so se rodili goriški nadškof Frančišek Borgio Sedej, matematik Franc Močnik, skladatelj Peter Jereb in drugi. Apartmaji Cerkno so obkroženi z bogato zgodovino in tradicijo, za vse tiste, ki radi raziskujete sledi preteklosti.

Naravne znamenitosti

Območje je bogato z naravnimi bogastvi, od rek, sotočij, do slapov, sotesk, kanjonov in korit. Zapoški slapovi so priljubljena izletniška točka, saj so obdani z zelenimi griči, višje pa lahko vidite čudovite skale in slapove. Apartmaji Cerkno so odlično izhodišče za obisk slapov, še zlasti v poletnem času, ko so temperature višje in je zato prijetnejše ob naravnih vodah. Gre za področje slapov, ki je dolgo 25 metrov, v zgornjem delu je čudovit slap, ki spodaj ustvari sotočje izvirov. Cerkno, apartmaji ter naravno bogastvo regije so pravi razlog za vse, ki cenite neokrnjeno bogastvo naše dežele.  Druga točka, vredna ogleda je soteska Pasice, ki jo je ustvaril potok Čerinščica. Naravna mojstrovina se odlično dopolnjuje z zgodovinskim spomenikom, Bolnico Franjo, ki se nahaja v tej soseski. Partizanska bolnica Franja in apartmaji Cerkno so tako blizu, da ogleda muzeja res ne smete zamuditi. Resnično edinstveno doživetje, ko vidite, kako je potok dobesedno prepolovil hribna Veliki Njivč (915 m) in Mali Njivč (758 m).  Ozek vintgar ima krušljive stene in področje je v celoti zavarovano. Spodaj lahko vidite tri slapove s 15 metrsko višinsko razliko.

Apartmaji Cerkno, zimske radosti in termalna sprostitev

Na smučišču Cerkno je 9 smučarskih prog različnih težavnostnih stopenj, tekaška proga, sankaška proga in snowboard park, zato bo vsak lahko našel aktivnost zase. Če ste pravi smučarji, ali ne, zimsko veselje je tu zagotovljeno. Smučate lahko iz nadmorske višine 1287 metrov, apartmaji Cerkno pa so odlično izhodišče za zimske počitnice. Smučišče Cerkno nudi tudi zimsko šolo v naravi, kjer se lahko vaši otroci naučijo prvih smučarskih zavojev. Na voljo je tudi smučarski trak za najmlajše in otroški vrtec, kar je zlasti privlačno za mlade družine z majhnimi nadobudnimi smučarji.

cerkno apartmaji

Cerkno, apartmaji in smučanje vam pričara pravo zimsko pravljico, zato nikar ne odlašajte z rezervacijo. Tudi, če nimate svoje smučarske opreme, si jo lahko izposodite, tudi smučarski servis je na voljo. Za smučarje je poskrbljeno v popolnosti, zato ste tukaj zares lahko brez skrbi. Otroci, pa tudi odrasli lahko uživajo v sankanju, aparmaji Cerkno pa so priljubljena družinska destinacija še zlasti med zimskimi počitnicami, zato rezervirajte pravočasno.  Snowboard park bo zadovoljil vse adrenalinske navdušence, če pa ste stari smučar in bi si želeli preizkusiti bordanje, je tukaj idealna priložnost za prve boardrske zavoje. Smučišče je priljubljeno prav zaradi raznolikosti, ki jo ponuja, apartmaji Cerkno pa zaradi svobode, udobnosti in domačnosti, ki jo ponujajo. Na smučišču pa je poskrbljeno tudi za kulinanariko, saj so na voljo lokalne jedi, tradicionalna kuhinja in hitri prigrizki.

Za vse tiste, ki brez plavanja ne zdržite niti pozimi, pa so na voljo tudi Terme Cerkno, edine slovenske terme v Julijskih Alpah. V teh krajih krožijo zgodbe o zdravilnih energijskih tokovih in bogati termalni vodi, ki je kemijsko zelo bogata in ugodno vpliva na zdravje ljudi. Termalna voda izvira iz 2000 m globoke vrtine, voda v bazenu pa ima 30 stopinj celzija, sprostite pa se lahko v masažnih ležiščih, gejzirjih, whirpoolih. Cerkno, apartmaji, zimske radosti in termalna sprostitev so pravi recept za odlične zimske počitnice za celo družino.

V Termah Cerkno pa se lahko sprostite tudi finski savni, ki ima bogato zgodovino sprostitve telesa in duha v skandinavskih deželah. S savnanjem se iz telesa odstranijo strupi, krepi se imunski sisitem. Apartmaji Cerkno in krepitev telesa in duha v savni, ki bo poskrbela tudi za lepšo kožo, urejeno presnovo, boljši spanec in predvsem sprostitev in s tem boljše razpoloženje. Savne so opremljene v alpskem slogu, kar jim daje še dodatni čar. Na voljo pa je tudi solna soba, Cerkno, apartmaji in soba polna soli pa koristi predvsem ljudem, ki imajo težave z dihali, s kožo in alergijami. Krajši čas, ki ga boste preživeli v solni sobi vam lahko nadomesti nekaj dni bivanja na morju.

Poletne aktivnosti v Cerknem

Cerkno in njegova okolica ponuja veliko možnosti preživljanja prostega časa tudi poleti. Apartmaji Cerkno vas pričakujejo tudi v toplih pomladnih in jesenskih mesecih, ki so, kot nalašč za preživljanje časa v naravi. Sprehajalci in pohodniki bodo našli številne skrite in manj skrite poti, ki očarajo s svojo pristnostjo.

cerkno kolesarjenje

Slika je simbolična.

Raziskovanje slikovitih vasic in okoliških krajev je za kolesarje posebno doživetje, Cerkno, apartmaji in gorsko kolesarjenje pa bo navdušilo tudi pogumnejše kolesarje, ki so telesno bolj pripravljeni. Toda brez skrbi, tudi, če kolesarite bolj malo, imate tu možnost za prijetno preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi. Za mlajše in adrenalinske navdušence pa je na voljo Bike & fun park Scott Cerkno. Apartmaji Cerkno in bike park, kjer lahko najdete razgibane gozdne proge različnih težavnostnih stopenj so zares edinstvena ponudba tega kraja.  V parku lahko najdete 10 km poti, ena lahka za družine, pet srednje zahtevnih in eno zahtevnejšo. Za vsakogar nekaj.  Aktivna doživetja in celodnevna zabava je zagotovljena tudi v Fun parku. Cerkno, apartmaji in neskončne možnosti igre – fun park ponuja mini nogomet, badminton, odbojko na mivki, supanje na jezeru, paintball, lokostrelski poligon, hojo po traku, trampolin, otroška igrala… Lahko si pripravite tudi piknik na posebnem piknik prostoru, ki ga ponuja park. Izposodite si lahko različne modele koles ali pa pripeljete svoja.

Apartmaji Cerkno pa so priljubljena namestitev tudi za vse pohodnike, saj okoliški hribi ponujajo različne težavnostne stopnje. V okolju lahko začutite pristnost okolja in domačinov, ki živijo preprosto in občudujete številne senike v okolici. Najvišji vrh cerkljanskega hribovja je Porezen, visok 1630 m.  Nekaj metrov pred vrhom boste našli planinski dom, Cerkno, apartmaji in osvojitev vrha, pa vam bodo dali občutek svobode in sproščenosti. Z vrha se odpirajo čudoviti razgledi na Bohinjske gore in Julijske Alpe. Lahko pa se povzpnete na malo nižje vrhove – Črni vrh 1291 m, Ermanovec 1026 m in Kojca 1303 m.  Pohodništvo ali nordijska hoja, za vsakogar se bo nekaj našlo.

Apartmaji Cerkno pa se nahajajo tudi v bližini trim steze in fitnesa v naravi. Fitnes je sestavljen iz petih fitnes naprav v naravi in je primeren za vse, ki bi radi izboljšali svojo fizično pripravljenost ali izgubili kakšen odvečen kilogram, še zlasti, če ga boste kombinirali s tekom.

Cerkno, apartmaji in svoboda bivanja

Naj vam naštejemo le nekaj prednosti bivanja v apartmajih :  apartmaji so različnih velikosti in lahko sprejmejo tudi večje družine in družbe, večja zasebnost, saj imajo lahko otroci svojo sobo in svobodno razporejanje prostega časa, časa za spanje in časa za raziskovanje okolice. Apartmaji Cerkno vam ponujajo možnost kuhanja, saj imajo popolnoma opremljene kuhinje, še zlasti je to priročno za družine z otroki, ki po navadi jedo takrat, ko so lačni. Pripravite jim lahko pozni zajtrk, na kosilo pa se morda lahko odpravite v kakšno bližjo restavracijo z lokalno ponudbo jedi. Zakaj bi še čakali ?

5/5 - (2 votes)