Smaragdno obarvana reka Soča je tisoče let nazaj izoblikovala Bovško kotlino in s tem pričarala naravno pravljico, ki se v srce zasidra vsakomur. Sredi te pravljice pa je naseljeno majhno, prikupno mesto, Bovec. Leži na nadmorski višini 483 m, velik del Bovške pa sodi v Triglavski narodni park. Bovška kotlina je v večini nedotaknjena, zaradi česar bomo tu lahko okušali čisto vodo in zadihali svež zrak. Vsekakor je Bovec zanimivo mestece, ki skriva številna presenečenja in apartmaji Bovec nam omogočajo, da v tej pravljici preživimo nekaj dni ter si jo utrnemo v nepozaben spomin.

Apartmaji Bovec

apartmaji bovecBooking.comBooking.com

Vremenska napoved za Bovec:

Apartmaji Bovec nam ponujajo tako kot številne naravne znamenitosti tudi različna kulturna izpopolnjevanja ter obilico športnih aktivnosti ter kulinaričnih doživetij. V nadaljevanju si poglejmo nekaj predlogov, kaj početi, ko obiščemo Bovec apartmaje:

APARTMAJI BOVEC: SANKANJE Z MANGARTSKEGA SEDLA

Apartmaji Bovec nam ponujajo nepozabno izkušnjo na Mangartskem sedlu. Le-to leži na 2055 metrov nadmorske višine, nanj pa je speljana najvišje ležeča cesta v Sloveniji. Že sama vožnja po 12 kilometrov dolgi, ozki, vijugasti cesti, nam bo pustila nepozabno izkušnjo. S sedla se nam odpre izjemen razgled, posebno očarljiv je pogled proti Belopeškim jezerom. Če Bovško kotlino obiščemo v zimskem času, se vsekakor moramo po Mangartski cesti spustiti s sanmi. Sankaška proga je urejena in zavarovana, po njej pa se lahko spustite podnevi in ponoči, s čelnimi svetilkami.

APARTMAJI BOVEC: LETALIŠČE

Za vse adrenalina željne Bovec apartmaji obljubljajo tudi to vrsto zabave. Prijazni in izurjeni piloti nam bodo potešili želje po skoku s padalom, panoramskemu poletu in jadralnemu poletu. Prav tako se je možno udeležiti šolanja pilotov.

APARTMAJI BOVEC: POHODNIŠTVO

Velik del Bovške leži v Triglavskem narodnem parku, prav ta pa je zelo priljubljen v čedalje bolj razširjenem pohodništvu. Bovec apartmaji nam tako zagotavljajo večdneven oddih v naravi, po katerem bomo domov odšli spočiti in polni novih moči. Gotovo eden izmed zelo priljubljenih med pohodniki je pogorje Kanin. Odpravimo pa se lahko še na zelo markanten Svinjak, Krnsko jezero, Krn. Ali pa se povzpnemo do izvira Tolminke in tam uživamo v prijetnosti tišine in samotnosti. Zapeljemo se lahko tudi na bližnji Vršič, ki velja za izhodišče številnim pohodniškim potem.

bovec apartmaji

Slika je simbolična.

APARTMAJI BOVEC: SREDIŠČE TNP

Apartmaji Bovec nam omogočajo tudi obisk edinega narodnega parka v Sloveniji – Triglavskega narodnega parka. Že iz samega imena je razvidno, da je ime dobil po najvišji Slovenski gori. Najvišja točka Triglavskega narodnega parka je 2864 metrov visok Triglav, najnižja pa so 180 metrov ležeča Tolminska korita. Park se razprostira na 840 kvadratnih kilometrih in obsega občine Bovec, Tolmin, Bohinj, Kranjska Gora, Bled, Kobarid, Gorje in Jesenice. Bovec Apartmaji nam omogočajo tudi obisk Informacijskega izobraževalnega središča v Trenti, kjer si lahko ogledamo predstavitev Triglavskega narodnega parka, razstavo in muzej.

APARTMAJI BOVEC: KANIN

Apartmaji Bovec se lahko pohvalijo s Kaninom. Kanin je s 2293 metri nadmorske višine najvišje ležeče smučišče v Sloveniji, ki je preko Sedla in Prevale povezano z Italijanskim smučiščem Sello Neveo. Do smučišča nas privede žičnica, in sicer na nadmorsko višino 2202 m. Poleg številnih smučarskih prog, tako lažjih kot tudi zahtevnejših in s tem primernih za vse vrste smučarjev, ki smučarjem in deskarjem nudijo obilico zabave, Kanin ponuja še številne športne aktivnosti. Pozimi sta priljubljena še sankanje in tek na smučeh. Poleti pa je Kanin zapolnjen predvsem s pohodniki. Najvišji vrh Kaninskega pogorja je Visoki Kanin (2587 m), z njega pa se nam odpre razgled vse do morja. Za večdnevno smučarsko izkušnjo bodo poskrbeli apartmaji Bovec, ki nam nudijo številne nastanitve.

APARTMAJI BOVEC: KOLESARSKI PARK KANIN

Z apartmaji Bovec si lahko privoščite tudi nekoliko bolj adrenalističen dopust. Spustite se lahko po 15 kilometrov dolgi, tehnično zahtevni, kolesarski poti. Zagotovite si lahko tudi opis poti ter zemljevid. Po zemljevidu se pot prične v kampu Polovnik. Vsekakor pa velja opozorilo, da so nekateri odseki poti zelo nevarni in zahtevajo nekoliko več znanja in previdnosti.

APARTMAJI BOVEC: AKTIVNOSTI NA VODI

Bovec apartmaji so vsekakor poznani po izjemni reki Soči in prav zato se v dolini reke Soče najde mnogo vodnih aktivnosti, ki se jih lahko udeležimo. Povsem nekaj novega je canyoning, oziroma soteskanje. Spuščanje po vodno poliranih skalnatih toboganih, plavanje in hoja v čisti vodi ter skoki v naravne bazene so vsekakor izkušnja, ki je ne smete izpustiti.

bovec aktivnosti na soči

Nepozabno izkušnjo lahko doživite tudi z raftanjem ali kajakaštvom po smaragdni reki Soči. Lahko pa izberete hydrospeed, si obujete plavutke, se uležete na plastični plovec in uživate v valovih. Če želite Sočo podoživeti z obale, pa si lahko preprosto poiščete miren, udoben kotiček ob njeni strugi, ob njej prebirate knjigo in preprosto uživate v brezmejni tišini.

APARTMAJI BOVEC: PUSTOLOVSKI PARK IN ZIP LINE

V krošnjah dreves so v Bovcu postavili pustolovski park in s tem so Bovec apartmaji omogočili neizmerno zabavo na Bovškem tudi najmlajšim. Park lahko obišče vsak, ki je starejši od treh let. Vsebuje 37 ovir, ki so glede na zahtevnost razdeljene na štiri različne dele. Nekoliko višje nad tlemi pa nam Bovec apartmaji ponujajo spust po jekleni žici. Izberemo lahko zip line Učja in se med spustom pustimo razvajati nepozabnim razgledom po soteski reke Učje, ali pa zip line Krnica in pod sabo opazujemo Bovško kotlino.

APARTMAJI BOVEC: VZLETIŠČA

Na Bovškem je priljubljen šport padalstvo. Dolino reke Soče z neba radi opazujejo tako padalci kot zmajarji. Posledično so v okolici postavljena številna vzletišča. Prvo, ki ga bomo omenili je vzletišče na Mangartskem sedlu. Dviguje se na nadmorski višini 1947 m, ponuja pa nam izjemen panoramski pogled na Julijske Alpe. Nekoliko nižje postavljeno, na nadmorski višini 1717 m, je vzletišče Kanin. Edini možni dostop do vzletišča je z žičnico, vzletišče pa je postavljeno na smučarski progi. Prav tako na Kaninskem pogorju pa je na 1070 m nadmorske višine postavljeno vzletišče Planja.

APARTMAJI BOVEC: KULINARIKA

Vsaka dogodivščina pa mora vključevati tudi razvajanje naših lačnih trebuhov. Bovec apartmaji so zagotovo poskrbeli tudi za to, saj lahko v okolici najdemo številne dobre restavracije. Prva, ki jo bomo omenili je gostilna in picerija Letni vrt, ki se nahaja v centru Bovca. V gostilni želijo pričarati nepozabne okuse za vse vrste priložnosti, v ta namen pa organizirajo tudi dneve kulinarike, kot so martinova pojedina, dnevi bučnih jedi, idr. Za rešitev lakote bodo poskrbeli tudi v Gostilni pod lipco ter gostišču Sovdat.

kulinarika bovec

Slika je simbolična.

Nekoliko drugačno kulinariko nam ponuja Boka wine & snack bar. Tu bo našel nekaj zase prav vsak. Ponujajo tako mesne kot veganske in vegetarijanske jedi ter brezglutenske jedi. Prav tako imajo v svojo ponudbo vključena domača živila, kot sta domače meso in sir. Če bomo Bovec apartmaje obiskali avgusta, v času Čomparkse noči, je to eden izmed dogodkov, ki se jih moramo vsekakor udeležiti. Dogodek je dobil ime po krompirju (čompah), kulinarično pa nas bodo razvajali s čompami, čompovo pico, friko in lokalnim sirom.

APARTMAJI BOVEC: POTRES V BOVCU

Leta 1998 so se na velikonočno nedeljo, prav v času kosila, mnogim prebivalcem Zgornjega Posočja življenja zasukala. Velikonočni potres je stresel z magnitudo 5,6 in na območju Slovenije še danes velja za enega najmočnejših v 20. stoletju. Čutiti ga je bilo po celotni Sloveniji in vse do Hrvaške, Madžarske, Italije, Avstrije, Nemčije, Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in Švice. V 20 urah po Velikonočnem potresu je sledilo še več kot 400 popotresnih sunkov, v naslednjih mesecih pa še več tisoč. V potresu je bilo poškodovanih več kot 4000 objektov, popotresna obnova pa je trajala dobrih 10 let. Vplival pa je tudi na spremembe v naravi, saj so nastali številni podori. Uničenih je bilo precej pohodniških poti. Posledice potresa so v naravi ponekod vidne še danes.

APARTMAJI BOVEC: TRDNJAVA KLUŽE

Vsekakor si je vredno ogledati tudi trdnjavo Kluže, ki je bila prvotno postavljena v 15. stoletju, v času Turških vpadov. Sprva je bila trdnjava le lesena utrdba, ki pa so jo med vladavino Napoleona uničili. V času Avstroogrske so trdnjavo zgradili na novo, tokrat kamnito. Danes so trdnjavo uredili v muzej, v poletnem času pa v njej prirejajo tudi številne dogodke.

4.7/5 - (4 votes)