Zanimivosti

Ilirska Bistrica: Kaj vse nudi ta naravno raznolika destinacija?

Ste tudi vi ena tistih oseb, ki to mesto najpogosteje prevozi na poti do morja? Naj ne bo več tako! Ilirska Bistrica svojim obiskovalcem ponuja številne skrite kotičke, ki jih je vredno raziskati, zato priporočamo, da se tudi vi tja odpravite na enodnevni izlet ali večdnevni oddih in odkrijete vse znamenitosti občine ter čudovitih bistriških krajev!

Ilirska Bistrica: Čudovito mestece, ki komaj čaka, da ga odkrijete

Poleg potepanja po starem mestnem jedru, se lahko podate tudi na malo bolj aktiven izlet. Priporočamo izhodišče iz Črnih njiv nad Ilirsko Bistrico in krožne poti, ki so primerne tako za pohodnike in kolesarje kot tudi za tekače. Če se boste s Črnih njiv zapeljali proti Sviščakom, pa vas tu čaka izhodišče za vzpon na Snežnik. Pot lahko nadaljujete tudi po gozdni poti na Mašun.

Po aktivnem dnevu se prileže nekaj dobrega pojesti, kajne? Ilirska Bistrica ponuja kar nekaj turističnih kmetij, ki jih je zagotovo vredno obiskati. Ne bodo vam postregli le z odlično pojedino, večina izmed njih ponuja tudi prenočevanje.

V bližini Ilirske Bistrice boste našli tudi dve akumulacijski jezeri, jezeri Mola in Klivnik, ki sta primerni za ribolov. Ilirska Bistrica skriva veliko biserov, ki pa jih v nadaljevanju prispevka predstavimo malo bolj podrobno …

snežnikIlirska Bistrica: Čudovito mestno jedro

Navdušeni boste nad meščanskimi hišami, pod katerimi boste odkrili vodne vire, ki so v preteklosti bili pomemben vir zaslužka domačih obrtnikov. Ob vodi boste lahko videli kamne, na katerih so ženske prale perilo. Iz mestnega jedra se lahko sprehodite skozi Kindlerjev botanični park vse do Hriba svobode, ki se dviga nad Ilirsko Bistrico in na katerem so urejene parkovne površine s sprehajalnimi potmi. Na vrhu Hriba svobode boste zagledali znameniti Lenassijev spomenik, ki so ga postavili v spomin tretji prekomorski brigadi.

V središču Ilirske Bistrice se nahaja tudi info točka, kjer lahko dobite vse potrebne informacije o turistični ponudbi, TIC Ilirska Bistrica pa ponuja tudi izposojo električnih koles za številne izlete.

Pot iz mestnega jedra vas bo med strugami Bistrice in Sušca vodila tudi do hudourniškega slapa Sušec in ostankov gradu Feistritz (na Gradini), ki velja za poznoantično utrdbo Bistrice.

Grad Prem: Eden starejših gradov v Sloveniji

Če se v Ilirsko Bistrico odpravljate čez vikend, predlagamo lahkoten potep po Brkinih, ki ga lahko pričnete v vasi Ostrožno Brdo, kjer se nahaja tudi spominska soba partizanske bolnišnice Zalesje. Približno 45-minutna pot vas bo peljala proti bolnišničnim barakam, ki so na voljo tudi za ogled. Obiska vreden je tudi bližnji grad Prem, ki se nahaja na slemenastem robu naselja Prem nad reko Reko v bližini Ilirske Bistrice. Gre za enega manjših gradov pri nas, ki je obnovljen, vsako leto pa ga obišče vedno več ljudi. Ogledate si lahko njegovo notranjost, ki bo postregla s stalno zbirko. Njegova idilična okolica gosti različne dogodke in tematsko obarvane prireditve, v poletnem času pa tudi koncerte na prostem. Zaradi čudovite kulise, je grad Prem zelo pogosta izbira za organizacijo porok, ki so tu resnično pravljično doživetje.

grad premSnežnik: Za vse ljubitelje pohodništva

Obiskovalci Ilirske Bistrice in vsi ljubitelji pohodništva boste tu prišli na svoj račun. Snežnik je namreč eden naših najbolj privlačnih vrhov, ki slovi po izjemnih razgledih. Za izhodišče pohodniške ture na Snežnik predlagamo Sviščake, kjer je tudi urejena učna pot, na kateri je predstavljen pomen snežniških gozdov. Učna pot vam bo postregla z rastlinskimi združbami na pobočju Snežnika in živalskim svetom. Naj tu še omenimo, da je vrh Snežnika botanični rezervat.

V objemu prostranih, neposeljenih snežniških gozdov, na 1024 metrih nadmorske višine, se nahaja Mašun, kjer se tudi vije učna pot, ki vam bo postregla z njegovo bogato zgodovino in spreminjanjem njegove vloge. Vsi, ki ste bolj radovedni in neustrašni, se lahko na poti ustavite tudi ”na obisku pri medvedu”, kjer lahko občudujete medvedji brlog, z razgledišča Anina skala pa Veliki Snežnik.

mašun

Ilirska Bistrica: Edinstvene kolesarske ture

Ilirskobistriško dolino obkroža neokrnjena narava, ki ponuja odlične pogoje in poti tako za rekreativne kolesarje kot vse tiste, ki vam bolj zahtevne poti predstavljajo izziv in se nanje še kako radi podate. Tu vas čakajo tematske poti po zelenih Brkinih, turno kolesarske poti po gozdovih Snežnika, od Slavnika do Sviščakov pa vodita tudi dve etapi Slovenske turno-kolesarske poti. Omeniti je treba tudi Črne njive, ki so se z bližnjo okolico v minulih letih razvile v pravi MTB trail center. Najvišja točka trailov je Štanga (1101 meter nadmorske višine), do katere vodita dva pristopa – po asfaltni cesti Ilirska Bistrica – Sviščaki, kjer je več sence, vendar tudi več prometa, ali po slikoviti makadamski cesti Črne njive do Velike Milanje.

Ilirska Bistrica je zagotovo še eden izmed skritih biserov naše prečudovite dežele, ki vam bo postregel z nepozabnimi znamenitostmi in aktivnostmi. Naj se nepozabna dogodivščina prične!

5/5 - (1 vote)