Zanimivosti

Jesenice – raj za izletnike

Avtor naslovne fotografije: Gregor Vidmar

Ste vedeli, da je ugledni britanski časopis The Guardian objavil seznam 40 najboljših krajev, ki jih priporoča za obisk, med njih pa je uvrstil tudi Slovenijo? Mi pa vam tokrat priporočamo, da se odpravite na izlet do Jesenic – delavskega, železarskega, hokejskega ter obmejno gostoljubnega mesta, ki se nahaja na skrajnem severozahodnem delu Slovenije in ponuja številne možnosti za aktiven enodnevni izlet. Zaradi svoje umeščenosti in obenem odmaknjenosti od turističnega vrveža bližnjih turističnih destinacij, so Jesenice danes prepoznane kot pravi raj za izletnike. Vas zanima, kaj lahko tu doživite? Sledite nadaljevanju tega prispevka …

Ideja za spomladanski izlet: Na Golico, v cvetočo pravljico narcis

Jesenice na severu omejuje avstrijska meja za Klekom, Golico in Sedlom Suha, na zahodu pa karavanški predor, ki predstavlja najkrajšo cestno povezavo Gornjesavskega in širšega slovenskega območja z Zahodno Evropo. Za prihajajočo pomlad vsem pohodnikom in ljubiteljem narave, ki obožujete omamni vonj narcis, vsekakor priporočamo, da se podate nad Jesenice v zahodne Karavanke do pobočja Planine pod Golico in še naprej do Golice, kjer vas bodo pričakale bele poljane narcis, ki pa so zavarovana rastlinska vrsta, zato jih nikar ne trgajte, ampak občudujte le z očmi. Na Golici, na 1836 metrih nadmorske višine, boste poleg narcis, uživali tudi v čudovitem razgledu na avstrijsko Vrbsko jezero ter Celovec na eni strani in Julijce ter Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. V kolikor imate moči za večje podvige, so podajte na priljubljeno, svetovno znano,  pohodniško pot Julijana Trail, ki v etapi 2 in 3 preči Jesenice in vas popelje iz okoliških hribov v mesto in nato naprej proti Dobravskemu polju, od koder je pogled na Karavanke, z najvišjim vrhom Stolom, enostavno veličasten. Le korak stran je prelepa soteska Vintgar s čudovitim slapom Šum.

Avtor fotografije: Miro Podgoršek

Potep po Mežakli

Na začetku ozke doline, kjer se Mežakla s podgorjem najbolj priblpoiža Karavankam, so zrasle Jesenice. Potep po planoti je odlična ideja za tiste ljubitelje pohodništva, ki želite odkriti gozdnati in razgledni svet med Blejskim kotom in Zgornjesavsko dolino. Dobro označena in z informacijskimi tablami opremljena pot povezuje izhodišči v naseljih Kočna in Podmežakla. Pri tem se vrstijo številne znamenite točke, ki skrivnostno Mežaklo postavljajo ob bok bogati naravni in kulturni dediščini Zgornje Gorenjske: okameneli osamelec Poljanska baba, Naravni kamniti most, Snežna jama, območje padca meteorita, razgledišče Špica, partizanska bolnišnica, Zakopi.

Za vse ljubitelje kolesarjenja

Naj vas razveselimo! Če vam pohodništvo ni toliko pri srcu in nove kraje raje odkrivate s kolesom, lahko celotno Mežaklo le s tem tudi obkrožite. Tura, ki je dolga 41 kilometrov, ni naporna, izhodišče pa je na Plavškem travniku na Jesenicah v neposredni bližini izvoza z avtoceste A2, smer Karavanke/Hrušica.

V občini Jesenice lahko doživite tudi številne druge kolesarske izlete, od nezahtevnih skozi mesto, do zelo zahtevnih v bližnjih Karavankah, skozi katere poteka tudi odlično obiskana turno kolesarska pot Trans Karavanke. Vsi ljubitelji gorskega kolesarstva lahko svoje znanje v poletnih mesecih okrepite v Gorsko kolesarskem učnem centru Pristava v Javorniškem Rovtu, kjer potekajo razne kolesarske delavnice in programi, center pa ima na voljo vso potrebno kolesarsko opremo. V kolikor se na kolesarjenje ne želite odpraviti sami, se lahko udeležite vodenih kolesarskih izletov, na katerih boste uživali v najboljših panoramskih razgledih!

Avtor fotografije: Gregor Vidmar

Spomenik državnega pomena

Nepozabne spomine na fužinarje, jeklarje in železarje nudi fužinarsko naselje Stara Sava, ki je bilo zaradi izjemnega urbanističnega, tehničnega, arhitekturnega in zgodovinskega pomena razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Gre za celostno ohranjeno jedro stavb z večino značilnosti fužinarskega naselja iz konca 17. stoletja. Najprej je tu Bucelleni-Ruardova graščina iz 16. stoletja v kateri je urejen slovenski železarski muzej in je predstavljeno delo ter način življenja v delavskem fužinarskem kraju. Ob graščini se nahaja Cerkev Marijinega vnebovzetja, ki jo je 15. septembra 1606 blagoslovil ljubljanski škof Hren in je kot sakralni objekt služila do leta 1953. Kot zanimivost naj omenimo, da gre za edino cerkev v Sloveniji, ki je v lasti Občine. Mimo rak in čez trg pridete do Kasarne, nekdanje delavske večstanovanjske hiše iz 18. stoletja. Svoj obisk lahko obogatite z ogledom stalne etnološke razstave z rekonstruiranim delavskim stanovanjem. Iz Kasarne se čez trg mimo dimnika nekdanjega plavža sprehodite do Kolperna, nekdanjega skladišča lesnega oglja, ki je danes obnovljeno v kulturno protokolarni objekt z Banketno in Konferenčno dvorano. Podajte se na odkrivanje industrijske dediščine Jesenic, edinstvenega fužinarskega območja v Evropi.

Avtor fotografije: Gregor Vidmar

Jesenice krasijo številni ohranjeni kulturni in zgodovinski spomeniki, pročelja jeseniških mestnih poslopij, številne razstavljene najdbe in ohranjeni zapisi. Tu so tudi naravne lepote okolice Jesenic, prelepe vasice in vrhovi, gore, reke in potoki, gozdne poti in smučišča. Vse to naredi Jesenice priljubljene med obiskovalci, ki so tu očarani. Jesenice so s svojim mestnim jedrom in njegovimi znamenitostmi ter okolico zagotovo prava izbira, da si oddahnete in naberete novih moči!

Turistične nastanitve na JesenicahBooking.com

Ocenite to stran