izlet medvode
Zanimivosti

Ideja za izlet: To vse skrivajo Medvode

Avtor naslovne fotografije: Egon Cokan

Si želite obiskati Medvode, vendar ne veste, kam se odpraviti na izlet, kje nekaj dobro pojesti in kaj vam bo to mestece ob vašem obisku sploh ponudilo? Sledite nadaljevanju tega prispevka, v katerem vam bomo poskušali pobližje predstaviti Medvode, kraj s pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino, ki bo poskrbel, da bo vaš izlet poln doživetij.

Medvode: Vstopite skozi zelena vrata glavnega mesta

Medvode, mestece, ki se nahaja le nekaj kilometrov izven Ljubljane, se zelo rado pohvali s svojo pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino. Mogočni gradovi, številne čudovite cerkve, kapelice, šege in običaji, ki se še danes ohranjajo tako med starejšimi kot tudi med mladimi, in tudi na različnih prireditvah, ki se jih radi udeležijo vsi, ki se trudijo ohraniti tradicijo in preteklost.

Stari grad - Medvode

Avtor fotogtrafije: Janez Medvešek

Tu je tudi bogata in razgibana naravna dediščina, zaradi katere so Medvode priljubljena izletniška destinacija. Če ste bolj aktivni po duši, boste v Medvodah zagotovo uživali. Hribovito-ravninski razgibani svet obiskovalcem ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v vseh letnih časih. Pozimi se lahko odpravite na tek na smučeh ali uživate v sankanju. V poletnih mesecih Medvode ponujajo osvežitev v rekah in jezeru, rafting ali ribolov. Prav v vseh letnih časih pa se lahko podate do Polhograjskega hribovja, Šmarne gore, Zbiljskega jezera ali si ogledate stari grad Smlednik. Ob lepem vremenu bodo tu uživali tudi vsi ljubitelji kolesarjenja (kolo, električno ali klasično, si lahko tudi izposodite v TIC Medvode). Lahko rečemo, da je možnosti za oddih in rekreacijo več kot dovolj. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase.

cerkev sv. Jakoba

Avtor fotografije: Peter Košenina

Medvode: Priljubljene turistične točke

Ena najbolj priljubljenih izletniških točk (še posebej med vikendi in ob lepem vremenu) je zagotovo Zbiljsko jezero, umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah, ki je nastalo leta 1953, ko so ob izgradnji hidroelektrarne Medvode postavili jez. Ob jezeru, ki je dolgo 250 metrov, si lahko privoščite kavo, sladico ali pa kar kosilo, medtem ko se najmlajši igrajo na zelo lepo urejenem igrišču za otroke ali občudujejo labode. Zbiljsko jezero ponuja tudi igrišče za odbojko in prostor za piknike. V Zbiljah pa si lahko izposodite tudi kanu ali čoln in presenetite svojo boljšo polovico ali družino z vožnjo po jezeru.

Zbiljsko jezero

Avtor fotografije: Iztok Pipan

Medvode vas bodo navdušile tudi z Nordijskim centrom Bonovec, ki se poleti prelevi v veliko travnato planoto, skozi katero teče asfaltirana in osvetljena kolesarska pot. V bližnjem gozdu je speljana trim steza Ekofit Bonovček, ki pozimi služi kot poligon za tek na smučeh z lastnim sistemom zasneževanja in možnostjo teka zvečer. Tekaška proga je pozimi utrjena s tehničnim snegom, ob njej pa boste našli urejeno parkirišče, toaletne prostore in ogrevano garderobo. Športni center razpolaga tudi z možnostjo izposoje tekaške opreme, nudijo pa tudi šolo teka, ki pripravlja vikend in tedenske tečaje teka na smučeh. In to ni vse! V športnem centru si lahko najamete osebnega vaditelja, za vaše podjetje pripravijo tečaj teka z izposojo opreme ali pa organizirajo celo tekmovanje. Super, kajne?

Bonovec - Medvode

Avtor fotografije: Jure Galičič

Ko boste obiskali Medvode, se podajte tudi do urejenega naravnega kopališča Sora v Goričanih, ki kopalce razvaja s potrjeno čisto kopalno vodo in predstavlja enega največjih potencialov za razvoj turizma v Medvodah. Kopališče je sicer še v fazi urejanja, vendar so v zadnjem času bile postavljene sidriščne kocke, ki bodo v prihodnosti osnova za kopalno ploščad, postavljene pa so bile tudi stopnice za lažji dostop do vode. Na pet-metrskem obalnem pasu je zaenkrat zasejana trava, območje pa je opremljeno s klopmi in stojalom za kolesa.

Kopališče Sora v Goričanah

Avtor fotografije: Jure Galičič

To pa ni vse, kar si lahko ogledate in doživite v Medvodah. Ko boste na Zbiljskem jezeru, se lahko preizkusite tudi v vedno bolj priljubljenem supanju. Ob jezeru si lahko sup desko tudi izposodite, ali pa se kar vpišete na tečaj supanja. Če imate radi pohodništvo, vsekakor priporočamo, da vas pot popelje do Polhograjskega hribovja, ki ponuja kar nekaj višje ležečih točk, kot so Jakob, Osolnik, Grmada in Tošč. Za nepozabno doživetje najmlajših bo poskrbel sprehod po 4800 metrov dolgi učni poti Žlebe, ki vas bo vodila po stezicah gozda in postregla z 22 tablami, ki so opremljene s slikami dreves, živali in rastlin ter njihovimi slovenskimi imeni, Odlična priložnost, da se otroci naučijo česa novega, kajne? In seveda tudi odrasli!

V Medvodah lahko doživite tudi druženje z lipicanci na kmetiji Janhar, kjer vam bodo pripravili ogled dresurnega jahanja, nudijo pa tudi šolo jahanja. Po napornem in aktivno obarvanem dnevu svetujemo obisk ene najstarejših in najboljših gostiln v Medvodah – Gostilne Mihovec, ki ponosno zastopa tudi blagovno znamko Gostilna Slovenije. Postregli vam bodo z zelo kakovostnimi izdelki, daleč naokrog pa so znani tudi po peki domačega kruha, svoje znanje in izkušnje z veseljem delijo tudi z vami.

Ste pripravljeni doživeti Medvode? Če je odgovor pritrdilen, kar urno, pot pod noge in veselo v nova doživetja!

5/5 - (1 vote)