Zanimivosti

Vstopite v edinstvena doživetja Moravskih Toplic

Avtor naslovne fotografije: arhiv Terme Vivat

V Sloveniji, ki ne slovi le po naravnih lepotah, najdemo kup idiličnih kotičkov za oddih. Tokrat se bomo odpravili v osrčje Prekmurja, na skrajni severovzhodni del Slovenije, ki kar diši po izjemni kulinariki. Tu bodo vaše brbončice razvajali zvrhani krožniki tradicionalnih dobrot. Ste mogoče že poskusili langaš, bograč, paprikaš ali dödöle? Če niste, bo to idealna priložnost, da odkrijete nekaj novega, zraven pa si lahko privoščite še kozarec ali dva odličnega vina. Gre za jedi z jedi Madžarskim vplivom, ki je na splošno v Prekmurski kulinariki zelo dobro viden.

V tem delu Slovenije boste imeli priložnost uživati tudi v odlični wellness sprostitvi. Moravske Toplice veljajo za kraj, ki se kar kopa v soncu in črni, zdravilni in osvežilni termo-mineralni vodi. A to ni vse! Tu lahko počnete še marsikaj drugega. Golf, obisk paviljona Expano, kolesarjenje po idilični zeleni pokrajini, pohodništvo, obisk vinskih kleti, … Aktivnosti je več kot dovolj, čudovita pokrajina na Goričkem vas bo zagotovo prevzela od prvega trenutka.

Obiščite Moravske Toplice in doživite dih jemajočo naravo, nepozabne razglede po neskončni ravnini in gričih, sproščenost, dobro počutje in domačnost. Tu se boste počutili kot doma, le da se boste poleg tega naužili tudi vseh blagodejnosti tega kraja in njegove okolice.

Vodna in wellness doživetja za resnično sprostitev

Zaradi prijetne termo-mineralne vode, ki izvira v Moravskih Toplicah in Pomurju, je to idealna destinacija za osvežitev in razvajanje telesa ter balzam za duha. Blagodejni učinki posebne črne vode, ki je na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja iz največjih globin panonske ravnine pritekla na površje, bodo razbremenili še tako utrujeno telo in ga napolnili z novo energijo. Vaše telo bo s pomočjo zdravilnih in osvežilnih učinkov vode poživljeno, izbrani wellness programi pa bodo blagodejno vplivali na umiritev in sprostitev vašega duha.

Avtor fotografije: arhiv Terme 3000

Ne glede na to, ali boste Moravske Toplice obiskali v toplejših dnevih ali bolj hladnejših mesecih, za vodne radosti bo vedno poskrbljeno. Lahko se odločite za uživanje v vodnem svetu Term 3000 ali za edinstvena doživetja v Termah Vivat, kjer bo izbrana sprostitvena in rekreacijska ponudba zadovoljila vse generacije in okuse. Kot zanimivost naj izpostavimo dejstvo, da vodne površine v Moravskih Toplicah obsegajo skupaj kar 7000 m², temperatura vode v bazenih pa se giblje od 28 do 38 °C.

Potopite se v »črno zlato«

Črna termo-mineralna voda je tako v Termah 3000 kot v Termah Vivat temelj in posebnost zdravstvene, wellness in kopališke ponudbe. Zaradi blagodejnih učinkov in doseganja visokih temperatur pri izviru ni edinstvena le v Evropi, ampak tudi v svetu.

V Termah 3000 boste neizmerno uživanje doživeli v vodnem svetu ter izbrani zdravstveni, sprostitveni in rekreacijski ponudbi za vse generacije. Imate težave s sklepi? Ali s kožnimi obolenji? Iščete idealno destinacijo za rehabilitacijo po poškodbah in operacijah gibalnega sistema? Obiščite Terme 3000 in se potopite v črno termo-mineralno vodo, ki bo blagodejno vplivala na vse naštete težave!

V Termah Vivat blagodejnost črne termalne vode dopolnjuje bela termalna voda, ki prihaja iz globin vrelcev Term Vivat. Termalna voda v teh termah ima priznan status naravnega zdravilnega sredstva, zato dobrodošli vsi, ki imate kakšna revmatska obolenja, ortopedske težave ali težave po poškodbah in bi si želeli rehabilitacije. Vsekakor vabljeni tudi vsi ostali, ki bi si v bazenskem kompleksu s približno 2000 m² zunanjih in notranjih vodnih površin, z zdravilno belo in črno termalno vodo, privoščili popolno wellness doživetje. Poleg bazenov vas bo tu pričakalo tudi razvajanje v svetu savn in kopelih, privoščite pa si lahko tudi kakšno od številnih masaž.

Poživitev duha in telesa je vsekakor zagotovljena.

Po jutranji wellness sprostitvi …

Vsekakor priporočamo, da se odpravite na odkrivanje neokrnjene narave, ki vam bo postregla s številnimi možnostmi za rekreacijo. Iz Moravskih Toplic se namreč v okoliške vasice odpira kar 11 tematskih pohodniških poti ter številne sprostitveno-sprehajalne in rekreativno-profesionalne poti, ki so primerne za vse generacije. Majhen nasvet: na odkrivanje se podajte kar peš, saj se boste tako najbolj naužili pristne narave.

Vsi tisti, ki ste po duši malo bolj aktivni, pa priporočamo, da razgibane ravnice in gorice ter okoliške vasice osvojite kar s kolesom. Izbirate lahko med več kot 10 kolesarskimi potmi, dolžine od 6 do 42 kilometrov. Poti so primerne za sprostitveno-priložnostne kolesarje, najdete pa tudi rekreativno-adrenalinske kolesarske poti, ki so primerne tako za najmlajše kot tudi malo starejše.

Avtor fotografije: arhiv TIC Moravske Toplice

Po pomoč glede kolesarskih ali pohodniških poti se lahko vedno obrnete na TIC Moravske Toplice, kjer vam bodo postregli s turistično literaturo, tiskovinami in različnimi pohodniškimi kartami. Se želite odpraviti na kolesarjenje, pa nimate kolesa? Brez skrbi, slednjega si lahko izposodite v Bike centru Moravske Toplice, ki deluje v okviru TIC Moravske Toplice. Tu je na voljo kar 30 različnih vrst koles, od treking, mestnih in otroških, do električnih koles. Če boste bivali v Termah Vivat, pa lahko tudi tu najamete kolo ali skuter.

Vendar vse zgoraj našteto ni edina možnost rekreacije, ki jo ponujajo Moravske Toplice. Za nepozabna doživetja v naravi je tu tudi golf igrišče Livada, ki se z 18 igralnimi polji razprostira na več kot 50 hektarjih in kot naravni park obdaja turistični kompleks Terme 3000. Golf igrišče je primerno tako za izkušene kot za manj izkušene igralce, njegova posebnost pa je zagotovo igralno polje številka 9, ki je najdaljše v Sloveniji.

Na začetku Moravskih Toplic, v Čreti, boste našli tudi trim stezo, ki zajema 10 vadbenih postaj z orodji za aerobno vadbo ter vadbo za moč in raztezanje. Odpravite se lahko tudi na jahanje v Dvorec Rakičan pri Murski Soboti, ki ima šolo jahanja ter ponuja turistično ježo in vožnjo s kočijo.

Imate radi lov in ribolov? Na območju Moravskih Toplic deluje lovni ribolov, na območju Goričkega pa se razprostirajo bogata lovišča, kjer se skriva predvsem visoka divjad. Za obiskovalce Moravskih Toplic je mogoč tudi ribolov v gramoznicah, v okolici pa je to možno v jezerih in na reki Muri.

Avtor fotografije: arhiv TIC Moravske Toplice

In to ni konec … Na voljo so tudi  4 teniška igrišča s peščeno in 3 igrišča s travnato podlago. Za vse ljubitelje adrenalina je tu tudi adrenalinski park, vsi ljubitelji pustolovščin pa se lahko podate na spust po reki Muri, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Lahko pa si privoščite prav posebno doživetje, poletite v zrak in si pokrajino oglejte iz ptičje perspektive.

Kot vidite je za vse poskrbljeno, zato le pot pod noge in se odpravite čez Ravensko, Dolinsko in Goričko! Doživite pokrajino, ki vas s čudovitimi razgledi enostavno objame, in naravo, ki vas bo s skritimi in neokrnjenimi kotički prevzela.

Kulinarika za prste obliznit!

Oddih zagotovo ni pravi čas za preštevanje in seštevanje kalorij, ampak je čas, ko se je enostavno treba prepustiti užitkom, odkriti in užiti raznolike ter edinstvene okuse. Vse to ponuja raznolika in bogata kulinarična ponudba Moravskih Toplic in Pomurske regije. Odkrili boste pravo zakladnico okusov, ki temeljijo na domače pridelanih dobrotah in skrbno varovanih receptih, le-ti pa se prenašajo iz generacije v generacijo, ali kakor v teh krajih pravijo “od vertinje do vertinje” (od gospodinje do gospodinje).

Avtor fotografije: arhiv TIC Moravske Toplice

Vsaka gospodinja receptu svoje babice, prababice ali mame doda še nekaj svojega duha, ki se tako poveže s tradicijo in sodobnim ter zdravim oziroma ekološkim. Ena in edina prekmurska gibanica, domači mesni narezek s prekmursko šunko, dödöle, koline z bujto repo, bograč, repnjače, ocvirkove pogače, retaši, gibice, črni rženi in ajdov kruh ali domači vrtanek, … To je le nekaj jedi, ki vas bodo s svojimi okusi povsem prevzeli. Vinska turistična cesta Goričko pa vabi na pokušino in razvajanje brbončic z najboljšimi vini iz vinorodnih krajev.

Več kot 20 ponudnikov gostinske ponudbe in domačini vas bodo z doma pripravljeno kulinariko ter sadno ali žlahtno kapljico preprosto navdušili in začarali. Prepustite se raznolikosti okusov, saj veste, kako pravijo … domače je le najboljše, in še kako prav imajo, se strinjate?

Bogata kulturna dediščina

Najprej je seveda treba izpostaviti izdelke, ki širijo ljubezen in sladkost. Zagotovo ste že slišali za medeno srce, medeno dobroto, katero krasita izjemna ustvarjalnost in domišljija. In seveda prave sestavine, ki dajo lectovemu srcu moč, da človeka dodobra okrepča in napolni z ljubeznijo. To pa ni edina dobrota, katere izdelovanje se prenaša iz roda v rod. Prekmurje premore tudi podeželsko čokoladnico in kavarno Passero, ki misli čokoladno in okuša lokalno, čokoladno ustvarjanje pa črpa iz tradicije. Ogledate si lahko tudi čokoladnico Hiša Tara. V teh krajih je zelo priljubljeno in razširjeno tudi čebelarstvo.

Prekmurje je zagotovo ena od pokrajin, kjer vestni rokodelci prenašajo in ohranjajo dediščino svojih (pra)babic in (pra)dedov iz generacije v generacijo. Znani so po ustvarjanju pristnih in prepoznavnih stvaritev, ki jih v Prekmurju ni potrebno oživljati, saj so zaradi njih tu v vsakem trenutku – živijo s prebivalci in so del njih. Tudi vi lahko doživite ali se preizkusite na nepozabnih lončarskih delavnicah, pri ustvarjanju lectovih src, košnji trave na starodobni način.

Ogledate si lahko dva kulturna spomenika, avtohtone panonske cimprače, Lončarjevo hišo in Hišo kulinarike. Danes je Lončarska vas edina, ki ohranja tradicijo, obrt in umetnost lončarstva tudi v turistične namene, zato izkoristite priložnost in spoznajte to skoraj izumrlo obrt in njene značilnosti ter si oglejte peč za žganje gline.

Prijetno bivanje vam nudijo …

Si želite obiskati to zeleno destinacijo, ki je prejemnica tudi bronastega trajnostnega znaka Slovenia Green, pa ne veste, kje bivati? Brez skrbi! Moravske Toplice nudijo pestro ponudbo nastanitev, zato lahko vsak izbere tisto, kar mu najbolje ustreza. Izbirate lahko med različnimi hoteli, sobami, apartmaji, penzioni ali kmečkim turizmom.

Priljubljene Terme 3000 – Moravske Toplice vam bodo postregle s kar nekaj hoteli, in sicer so tu Hotel Livada Prestige 5*, Hotel Ajda 4* in Hotel Termal 4*, ter apartmaji in bungalovi. Terme Vivat pa omogočajo bivanje v znanem Hotelu Vivat 4* Superior. V Moravskih Toplicah lahko izberete nastanitev tudi v Hotelu Garni Villa Tamara 3*, se odločite za bolj domačno bivanje v nastanitvi Pri Štorklji ali izberete bivanje v središču Moravskih Toplic, v Sobah Tara.

Za udoben oddih lahko izberete tudi nastanitev v apartmajih. Zagotovo boste uživali v Apartmajih Perunika d.o.o. 3*, Apartmajih Sonček 2*, Hiši Štorklja 3*/4*, Apartmajih Brunarica 3*, Turističnem naselju Panonska vas 3*, v Prekmurski vasi 3* ali v Aparthotelu Vital – Vital Resort 3*, ki se nahaja le 300 metrov od Term 3000 ter 150 metrov do Term Vivat.

Polno domačnost kmečkega turizma nudijo Počitniška domačija Passero, Posestvo Podlipje 3*, Turistična kmetija Puhan in Vinogradniška kmetija Jani Erniša. Nepozabna sprostitev sredi neokrnjene narave je zagotovljena. Od penzionov pa je v Moravskih Toplicah na voljo bivanje v Gostišču Aleksander Smodiš s.p. 3*.

Izbire je kar nekaj, se strinjate?

5/5 - (2 votes)