Zanimivosti

Šmarje pri Jelšah – na kratko zakaj ravno tja

Avtorica naslovne fotografije: Katja Šket

Skratka, kratko in jedrnato, zakaj obiskati občino Šmarje pri Jelšah, kaj vse ponuja, kaj si ogledati, kaj jesti in kje spati. Odgovori na zastavljena vprašanja vas čakajo v spodnjih vrsticah, zato se le pogumno poženite v branje.

Po Romskih poteh

Občina Šmarje pri Jelšah med svojimi zelenimi griči ponuja zakladnico doživetij in zanimivosti. Predvsem je znana po svojih sakralnih objektih, ki obiskovalce navdihujejo s svojo veličino in podobo. Ljubitelji baročnega obdobja boste prišli na svoj račun ob ogledu in sprehodu po najslikovitejši baročni kalvariji v Sloveniji, ki se vije iz Šmarja pri Jelšah do cerkve sv. Roka. Kalvarija skupaj z znamenito romarsko cerkvijo sv. Roka predstavlja najobsežnejši kompleks in enega od vrhunskih baročnih umetnostnih spomenikov na slovenskih tleh. Na poti si tako lahko ogledate kar 14 kapel križevega pota, vsaka je opremljena s kopijami starih lesenih skulptur, originali pa so na ogled v Muzeju Baroka, kjer boste dobili temeljit vpogled v kiparsko ustvarjanje 18.stoletja.

V bližini si lahko ogledate še eno baročno lepotico, in sicer Marijino cerkev na Sladki gori. Slednja spada med ene najpomembnejših kulturnih spomenikov na Štajerskem, ta laskavi naziv pa si je prislužila zaradi čudovite arhitekture v baročnem slogu in bogate notranje opreme. Notranjščina je pokrita s freskami znanega baročnega slikarja Franca Jelovška, ki prekrivajo celotni cerkveni strop in strop kora. Na vrhu Tinskega, kjer uspeva najžlahtnejša vinska trta, pa se dvigujeta dve gotski lepotici, cerkev sv. Ane in cerkev Matere Božje.  Obe s svojimi bogatimi kamnoseškimi detajli, kar najbolje izražata lepo poznogotsko arhitekturo. Zgoraj omenjeni sakralni objekti pa so tudi znani po močno uveljavljeni romski triadi.

Srednjeveška jedra z dvorci

Sakralni objekti pa niso vsa kulturna dediščina, ki se skriva med zelenimi griči. Zato ne spreglejte in si v času obiska oglejte tudi dvorec Jelše, ki za svojimi zidovi skriva bogato srednjeveško zgodovino, in Srednjeveški trg Lemberg z Rotovžem, ki predstavlja enega od najbolje ohranjenih avtentičnih jeder na Slovenskem.

V okrilju narave

V kolikor pa se raje zgubljate v naravi kot med starodavnimi zidovi, potem nikar ne zaključite branja na tem delu. V nadaljevanju vas namreč čaka kar nekaj predlogov doživetij, ki bodo bolj po vašem okusu, začenši s Kneipp parkom. Sestavljen je iz različnih funkcionalnih enot, ki predstavljajo terapevtske elemente gibanja, počitka in fitoterapije. Svoj mir lahko poiščete tudi v posebni leseni hiški v gozdu, kjer si boste lahko napolnili baterije in se domov vrnili polni miru. Če  pa bi si želeli še posebej napolniti svojo dušo in vzdražiti vsa svoja čutila, potem ne izpustite čarobnega vrta z razgledom po slikoviti kozjanski pokrajini, ki leži poleg cerkve sv. Roka pod več sto let staro lipo in orehom. Tam se lahko sprehodite med številnimi vrstami rastlin in začimb, ki imajo med drugim tudi zdravilne učinke. Več o pridelavi zelišč in nastanku njihovih izdelkov pa se lahko poučite na Zeliščni kmetiji Gorska Roža, kjer so do danes obdržali sonaraven način predelave zelišč.

Iz perspektive krtka

Se morda spomnite znane risanke Krtek? Če  ste bili tako velik ljubitelj te risanke kot jaz, potem naj vam predstavim še eno zanimivost, ki si jo morate ogledati v Šmarju pri Jelšah. To je Rafov rov, ki se nahaja v podzemlju Babne Gore in katerega je kar 20 let klesal Rafael Artiček. Razprostira se na 35 metrih, vdolbeni sta sobi s točilnim pultom in sodom ter soba Srčeve dame. Noro, kajne? No, vse to lahko doživite  z vodenim ogledom.

Kulinarična harmonija

Avtorica fotografije: Katja Šket

In kako že, ker prazna vreča ne stoji pokonci, v Šmarju pri Jelšah poskrbijo tudi zato, da razvajajo vaše brbončice.  Med griči boste zlahka našli različne turistične kmetije in zidanice, kjer vas bodo z veseljem sprejeli medse in vas gostoljubno postregli s svojimi dobrotami. Tam vam bodo lokalni ponudniki postregli s pristno in okusno domačo hrano, kot so kozjanski krapi, mlinčevka, zafrkječa in še mnoge domače dobrote. Z veseljem vam bodo ponudili tudi degustacijo vrhunskih vin, ki uspevajo v tamkajšnjih vinogradih. V kolikor pa vam vino ni ravno po godu in ste bolj pristaši piva, brez skrbi, tudi za vas je poskrbljeno. Obiščete lahko pivovarno Lipnik, kjer svoje pivo pridelujejo po naravnih postopkih brez kemičnih dodatkov. Poslužujejo se najsodobnejših tehnologij in starodavne recepture varjenja piva. Tam si boste lahko ogledali pridelavo pivo in degustirali več različnih vrst, ob pivu pa vam bodo ponudili tudi domače dobrote, kot je jerpica. Zato se le pripravite na kulinarične presežke in nikar ne obiščite teh krajev siti. To bi bila napaka.

Nastanitve

Verjemite, da tudi z nastanitvami ne bo nikakršnih težav, razen če ste eden tistih, ki se zaradi pestre ponudbe na koncu  težko odločite. Ampak zagotovo, katerokoli zidanico boste že izbrali, ne boste mogli zgrešiti, prav vsaka nastanitev vam ponuja mir, neokrnjeno naravo, intimnost in kot že zgoraj zapisano odlične lokalne in butične produkte. Več o nastanitvah pa kot ponavadi spodaj.Booking.com

Ocenite to stran