Zanimivosti

Gremo na Vransko, kjer je vsak dan pester in zanimiv!

Avtor naslovne fotografije: M. Žnidaršič

Občino Vransko zagotovo najbolje opisuje neokrnjena narava kot tudi ugodna prometna lega ter bogata naravna in kulturna dediščina. Vse naštete danosti ponujajo številne možnosti za razvoj turizma, ki mu v občini namenjajo prav posebno pozornost.

Morda veste, katera žival simbolizira občino Vransko? Ste že slišali legendo, ki pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg, jezero, ob katerem je živelo veliko vran? Na tem mestu je po osušitvi jezera zraslo naselje, ki so ga poimenovali prav po teh močvirskih prebivalkah. Ja, prav imate, v trškem grbu, ki od leta 1868 simbolizira trg Vransko ter je od leta 1999 tudi grb občine Vransko, je upodobljena vrana, ki stoji na veji prikrajšanega smrekovega debla.

Ste zasledili, da ima Vranski pustni karneval dolgo tradicijo in se odvija vsako leto na pustno soboto? Tako se je na Vranskem skozi leta izoblikoval tradicionalen pustni lik, ki se imenuje Vranski generali Vranarji.

Na velikonočno soboto vas na vranskem trgu pogostijo z velikonočnimi jedmi in pirhi ter prikažejo prihod k blagoslovu jedi v štajerskih delovnih oblačilih z Vranskega in okolice s konca 19. stoletja.

Fotografija: Arhiv ZKTŠ Vransko

Ena zanimivih tradicionalnih prireditev je tudi kulinarični pohod Z Guštom po poti dediščine (tretjo soboto v maju), kjer pohodniki poleg druženja in degustacije dobrot lokalnih ponudnikov spoznavajo poti v občini ter naravne in kulturne znamenitosti na njih.

Če boste Vransko obiskali v poletnih mesecih in ste mladi po srcu, potem ne zamudite Vransko Summer Night, zabavnoglasbene prireditve, ki v začetku poletja privabi številne mlade, od leta 2013 pa ima tudi dobrodelno noto.

Od maja do septembra se v podružničnih cerkvah odvijajo koncerti klasične glasbe, znani pod naslovom Vranski poletni večeri – oživimo kulturno dediščino. Tu so tudi številne razstave, od vseslovenske razstave rož iz papirja, ki se odvija vsako poldrugo leto (marca ali novembra) v Športni dvorani Vransko, ali tradicionalna razstava ročnih del oziroma vezenin, ki se odvija v maju ob občinskem prazniku. Ste pripravljeni Vransko doživeti tudi vi?

PrenočiščaBooking.comBooking.com

Se sprašujete, kaj vse še lahko doživite na Vranskem?

Občina Vransko poleg pestre gostinske ponudbe ponuja tudi številne lokalne zanimivosti, ki dajejo kraju posebno podobo. Tu vas bo pričakala pestra športno-rekreativna (plezalna stena, označene kolesarske in pohodne poti), kulturna (muzeji, zbirke, sakralni objekti) in izletniška (»naravni park« Čreta, kraški jami Škadavnica in Veternica) ponudba kraja, ki sicer velja za enega manjših, a nič zato, saj v njem lahko vsakdo najde kaj zanimivega.

Navdušile vas bodo številne zgodovinske in naravne znamenitosti

Občino Vransko krasijo številne cerkve, med katerimi izstopata župnijska cerkev sv. Mihaela z marmornim oltarjem, ki je delo znamenitega kiparja F. Robbe, ter cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Stopniku z zvonom iz leta 1317. Če se boste odpravili na Tabor, vam bo postregel s čudovitim razgledom po Spodnji Savinjski dolini. Tam vas bo pričakala manjša gotska cerkvica sv. Jeronima, ki je prvič omenjena leta 1545, od nekdanje taborske utrdbe pa je danes dobro ohranjen severovzhodni stolp, prav tako so vidni tudi ostanki zahodnega stolpa. Priporočamo tudi skok do »naravnega parka« sredi Dobrovelj. Sredi neokrnjene narave na Čreti se nahajata poznogotski cerkvi sv. Katarine in Matere Božje. Slednja je znana tudi kot romarska božja pot in je zgrajena na močni bio točki.

Avtor fotografije: T. Lauko

Ne smemo pozabiti na rojstno hišo ljubljanskega knjigarnarja, mecena in založnika slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja. Gre za trško hišo iz 19. stoletja. Muzejska zbirka s skoraj v celoti ohranjeno stanovanjsko opremo ponazarja kulturo bivanja ob prelomu iz 19. v 20. stoletje. V obnovljenem magazinu deluje Turistično informacijski center Vransko, hkrati je to prireditveni in razstavni prostor ter uradni prostor za sklepanje porok.

Na Vranskem je zagotovo Muzej motociklov Grom eden tistih, ki ločuje in hkrati združuje skupni pogled v preteklost. Gre za zasebno zbirko, ki prikazuje razvoj in zgodovino motociklizma tako v Sloveniji kot v svetu. Lahko si ogledate več kot 140 motornih koles, nekaj svetovno znanih in redkih primerkov. Del zbirke je namenjen dirkalnim in vojaškim motornim kolesom, poleg motociklov so v muzeju na ogled postavljene tudi redke tablice iz časov pred 2. sv. vojno, oblačila, čelade, medalje, plakati in drugi redki spominki.

Fotografija: Arhiv ZKTŠ Vransko

Ko predstavljamo občino Vransko, je potrebno omeniti tudi gasilsko zbirko, ki se je kar nekaj let nahajala na Vranskem, od maja leta 2015 pa jo lahko najdete v gasilskem domu v Prekopi, ki stoji ob regionalni cesti Celje−Vransko (avtobusna postaja). Vodne brizgalne na lesenih vozovih iz 19. st. so posebnost te zbirke.

Nekaj besed je potrebno nameniti tudi etnološki zbirki, ki se nahaja na domačiji pri Knežari, saj je lastnik omenjene domačije strasten zbiratelj starin. Zbirko najdete le 500 metrov od avtocestnega izvoza Vransko, ob lokalni cesti Brode−Vransko. Začetki etnološke zbirke segajo v leto 2006, dandanes pa že daje vtis pravega muzeja. Sama zbirka prikazuje pretežno kmečko in obrtniško orodje. Z razlogom, saj je bilo kmetijstvo v preteklosti glavna gospodarska panoga. Veliko eksponatov je povezanih tudi s konjeništvom in hmeljarstvom. Med obrtniškimi panogami so v teh krajih prevladovali kovaštvo, usnjarstvo, mizarstvo in sedlarstvo. Tako je v zbirki ohranjena celotna kovačnica z nekaterimi kosi orodja, ki so stari tudi več kot dvesto let.

Na Vranskem in v okolici se nahaja kar nekaj graščin in dvorcev.

Neokrnjena narava Vranskega ponuja številne športne aktivnosti

Dan lahko pričnete aktivno in se odpravite na katero od pohodnih poti. Vransko namreč ponuja kar 4 pohodne poti, dolge od 4,3 km do kar 27,8 km. Najkrajša pohodniška pot je Schwentnerjeva sprehajalna pot, sledita Planinska pot na Čreto (11,4 km) in Evropska pešpot E6, Vransko (17,9 km), najdaljša pa je Pot od cerkve do cerkve.

Avtor Fotografije: L Pavrič

Vam je ljubše kolesarjenje? Odlično! Na Vranskem vas bo pričakalo kar 7 kolesarskih poti, dolgih od 9,4 km do 23,1 km. Na vas je le, da se odločite, katero boste izbrali. In ne pozabite na plezanje v naravnih stenah! Ja, na Vranskem lahko osvojite kar 16 smeri lažjih težavnostnih stopenj na naravni plezalni steni. Na naravni plezalni steni na Čreti pa vas bo pričakalo 167 smeri različnih težavnostnih stopenj. Sliši se noro, se strinjate?

Avtor fotografije: T. Lenarčič

Za konec pa še nekaj za ljubitelje narave … Lahko se odpravite tudi na voden ogled jame Veternice v organizaciji Centra jamskih doživetij. Ali pa do številnih kmetij, ki se nahajajo v idiličnem okolju neokrnjene narave.

Prepričani smo, da bo Vransko navdušilo še tako zahtevne obiskovalce. Želimo vam prijeten oddih in kar največ doživetij.

Ocenite to stran