Zanimivosti

Zakaj obiskati destinacijo Čatež in Brežice?

Avtor naslovne fotografije: Arhiv ZPTM Brežice

Dobrodošli v destinaciji Čatež in Brežice, kjer lahko odkrivate moč naravne termalne vode, naravna kopališča, se preizkušate v športih ob in na vodi, se s kolesom ali peš potepate po gastronomsko obogatenih gričevjih ali naužijete lepot in nasitite duha v starem mestnem jedru Brežic.

Predajte se termalnim užitkom

Destinacija Čatež in Brežice leži na lokaciji, ki je izjemno bogata z izviri termalne vode. Le te so odkrili že pred več kot 200 leti ob obali reke Save. Moč, ki jo ima ta termalna voda je bila v zelo kratkem času prepoznana kot zdravilna in od takrat se to dejstvo ni spremenilo.

Tako Terme Čatež kot Terme Paradiso so odlične lokacije zako za odrasle, kot tudi otroke. Največje slovenske terme – Terme Čatež nudijo 365 dni vodne zabave v letu na 12 000 m² zunanjih in notranjih bazenskih površinah z vodnimi atrakcijami. Oba termalna kompleksa ponujata tudi pestre možnosti oddiha, sprostitve in velnes razvajanja.

Avtor fotografije: Arhiv Terme Paradiso

Sprostite se s športnimi in rekreativnimi aktivnostmi

Športni center in golf igrišče

Pokrajina nudi številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa. Poleg kopanja in plavanja je v kompleksu Term Čatež na voljo Športni center s teniškim igriščem v klimatizirani dvorani, squashem, bowlingom, namiznim tenisom, igriščem za badminton terzunanjimi igrišči za košarko, nogomet in rokomet.

Nekaj kilometrov vstran je oddaljeno golf igrišče grad Mokrice, ki leži v objemu bogate zgodovine in neokrnjene narave. Igrišče se razprostira na 70 ha in ima 18 lukenj.

Avtor fotografije: arhiv Terme Čatež

testPohodništvo in kolesarstvo

Z vzpostavljanjem tematskih in učnih poti ter trasiranjem pohodniških in kolesarskih poti nagovarjamo navdušence aktivnega oddiha. V kompletu s termalnim razvajanjem je trenutno najatraktivnejši bosonogi pohod na Šentvid, kamor med ostalimi vodi tudi energijska pot. Kmalu bo vrh »brežiške gore« krasila tudi razgledna ploščad, ki bo omogočala pogled na predmestje Zagreba, preko Krško – brežiškega polja, do Zasavskega hribovja, pa vse do pogleda na vršace Kamniško – Savinjskih Alp.

Avtor fotografije: Arhiv ZPTM Brežice

Letno se v destinaciji odvija posavski Pohodniški festival, ki zajema veliko število organiziranih tur. Pohodi niso zahtevni, zato so primerni za različne generacije. Kljub temu pa še vedno nudijo dovolj rekreacije za aktiven oddih. Priporočamo vam: Pohod po poti suverenosti, Spejdmo se po kapelskih bregih in Pohod po gadovi sledi.

Ljubitelji kolesarstva lahko pestrost pokrajine, njene kulturne in naravne znamenitosti doživite in odkrivate ob kolesarskih poteh. Najdaljša je s 97 km trase Brežiška kolesarska pot.

Sprostitev z ribarjenjem, čolnarjenjem, jahanjem ali na vožnji z brodom?

V vsem naštetem se lahko preizkusite v destinaciji Čatež in Brežice. Turistična kmetija Zevnik nudi šolo jahanja, v testnem terenskem jahanju pa se lahko pomerite tudi na kmetiji Vascer quarter horses. Najmlajšim pa bo v spominu ostala izkušnja jahanja oslička na turistični kmetiji pri Martinovih.

Ribolovne dovolilnice in vse dodatne informacije prejmete pri Ribiški družini Brežice, čolnarjenje pa je omogočeno na reki Krki in na akumulacijskem jezeru Save pred HE Brežice.

Posebnost destinacije je vožnja s savskim brodom v vasi Mostec, ki je na voljo skoraj vsak dan v letu.

Doživite kulturno dediščino in okusite gastronomske posebnosti okolja

V starem mestnem jedru Brežic boste spoznali in doživeli prvovrstno baročno galerijo z bogato mitološko vsebino – Viteško dvorano brežiškega gradu, kjer dediščino zbira, hrani, preučuje in interpretira Posavski muzej Brežice. Sprehod po glavni ulici mestnega jedra omogoča ogled in informiranje iz totemov (kamnite table) o številnih kulturno pomembnih objektih. Ne spreglejte edinstven Vodovodni stolp iz leta 1914, ki s svojimi 46 metri oblikuje mestno panoramo in bo v naslednjih letih povsem prenovljen. V samem središču mesta se nahaja Mestna hiša Brežice. Nekdaj mogočni magistrat, kjer je danes urejena trgovina z izdelki lokalnih ponudnikov. Proti severu vas pot pelje mimo hiše družine Del Cott, župnijske cerkve sv. Lovrenca, mimo Narodnega doma proti Trgu izgnancev, kjer se ustavite pri t. i. Nemški hiši – simbolu preloma 19. v 20. stoletje. Pohod lokalne dediščine zaključite pri današnji gimnaziji, kjer je bil nekoč frančiškanski samostan, v Ošteriji Debeluh, ki jo najdemo v Michelinovi “rdeči bibliji” in je prejemnik prestižne nagrade JRE za kulinarične dosežke.

Avtor fotografije: Arhiv Posavskega muzeja Brežice

Priporočamo vam potep po celotni destinaciji Čatež in Brežice, kjer se po gričevjih vijeta dve vinski cesti – Podgorjanska in Bizeljsko sremiška.

Podgorjanska vinska cesta poteka po cestah na desnem bregu Save, na njej pa častijo vino cviček, ki velja za slovenskega posebneža.

Na levem bregu Save, na Bizeljsko – sremiški vinski cesti, vinogradniki pridelujejo rdeči in beli bizeljčan, ki od leta 2009 nosita oznako PTP. Poleg omenjenih vin, je avtohtona slovenska sorta rumeni plavec, ki ga uporabljajo tudi v vinski kleti Istenič, ki je prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasičen način pridelave penečih se vin.

Avtor fotografije: Arhiv ZPTM Brežice

Posebnost vinske ceste so repnice, jame, skopane v kremenčevem pesku. Zaradi stalne temperature okoli 8 stopinj Celzija in stalne vlage 95 % so v preteklosti služile predvsem shranjevanju poljskih pridelkov, med drugim tudi repe, po kateri so dobile ime. Danes služijo predvsem shranjevanju vina in so odprte tudi v turistične namene, kjer turistom nudijo vodene degustacije.

Prijetno bivanje v destinaciji vam nudijo:

Izbira nastanitev je raznovrstna in pisana, kajne?

Destinacija Čatež in Brežice Vas pričakuje!

5/5 - (2 votes)