cerkvenjak
Zanimivosti

Po Klopotčevi poti na ogled Cerkvenjaka – občine prijaznih ljudi

Avtor naslovne fotografije: Robert Kocuvan

Danes vas vabim, da se mi pridružite na sprehodu po Klopotčevi poti, ki nas bo vodila čez griče, travnike in simpatične zaselke občine Cerkvenjak ter nas na vsakem koraku razveseljevala s prečudovitimi kulturnimi in naravnimi posebnostmi tega kraja. Prva takšna je klopotec, po katerem je naša pot tudi dobila ime in predstavlja prepoznavni znak pokrajine. Slednji bo, kot mu je v navadi, varoval vinske trte ter nam s svojim značilnim zvokom narekoval tempo.

V ritmu klopotcev po Klopotčevi poti

Klopotčeva pot je idealna iztočnica za raziskovanje slovenskogoriške pokrajine in spoznavanje posebnosti občine Cerkvenjak, saj nas popelje skozi vse večje znamenitosti tega kraja in nam dopušča, da ga spoznamo do potankosti. Primerna je tako za mlade družinice z otroki, kot tudi za starejše. Zdaj pa pot pod noge.

Naša pot se prične na vrhu griča, v centru Cerkvenjaka, kjer boste lahko že na začetku uživali v čudovitem razgledu na okoliške kraje. Ena od posebnosti, ki nas pričaka že takoj na začetku, je orientacijska točka na razglednem mestu pri gasilskem domu, ki vas bo postavila v prostor ter vam orisala, v kateri smeri in koliko stran se nahajajo različna mesta.

cerkvenjak cerkev

Avtor fotografije: Arhiv Občine Cerkvenjak

Pred začetkom poti si lahko v neposredni bližini ogledate tudi cerkev Sv. Antona Puščavnika, v poznobaročnem slogu, ki je zaslužna za poimenovanje kraja Cerkvenjak. Poimenovanje kraja namreč izhaja iz besede cerkev, v preteklosti pa se je le-ta imenoval Sveti Anton v Slovenskih goricah. Ko se boste sprehajali skozi Cerkvenjak do naše izhodiščne točke, bodite pozorni na ohranjeno značilno slovenskogoriško arhitekturo, v kateri so zgrajene nekatere hiše, imenovane cimprane hiše, ki so grajene iz lesa, ometene z glino, pobeljene z belim apnom in pokrite s slamo. Ustavite in ogledate si lahko tudi tri ključne spomenike, ki opominjajo na pomembne zgodovinske prelomnice, spomenik žrtvam prve in druge svetovne vojne ter spomenik slovenske osamosvojitve. Sredi kraja pa stoji še en spomenik, spomenik Rudolfu Maistru.

In vino veritas

Naša prva postojanka na Klopotčevi poti se nahaja v središču Cerkvenjaka. Tam si lahko ogledamo Johanezovo trto,  potomko žametne črnine, 400 let stare trte z Lenta v Mariboru, ki je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisana kot najstarejša trta na svetu. Uspeva ob kapelici sv. Janeza Nepomuka, varuje pa jo kamniti Ovtar, čuvaj vinogradov, sadovnjakov in polj v Slovenskih goricah. Morda v bližini srečate tudi cerkvenjaško Vinsko kraljico, ki vam bo zagotovo znala povedati vse o značilnostih rujne kapljice. Zagotovo pa je za vse ljubitelje vin Cerkvenjak ena od destinacij, ki jih ne smete izpustiti. Zaradi svoje izvrstne lege je namreč Cerkvenjak idealen za vinogradništvo in tam pridelujejo izvrstna vina, ki jih lahko poskusite pri lokalnih ponudnikih.

Avtor fotografije: Arhiv Občine Cerkvenjak

Skozi Cerkvenjak se vije tudi znana tematska pot Vinska turistična cesta Osrednje Slovenske Gorice, oziroma krajše VTC 13, ki poteka skozi trinajst tamkajšnjih občin. V kolikor se odločite za slednjo pot, vas bo le-ta popeljala med lokalne vinogradnike in vinotoče, gostišča ter na turistične in ekološke kmetije.

Izvir, ki nikoli ne usahne

Klopotčeva pot nas ponese mimo travnikov v dolino Andrenskega potoka, kjer so v preteklosti delovali številni potočni mlini. Do danes se žal noben potočni mlin ni ohranil v celoti, a o zgodovini pričajo ostanki teh. Pot nas pripelje do izvira Lübe vodice v Andrencih. Po pričevanjih naj ne bi izvir vode nikoli usahnil, niti v največjih sušnih obdobjih ne. Od tod tudi ime Lüba vodica, ki so ga izviru nadeli domačini in se je ohranil do danes. Ob izviru naj bi nekoč stalo naselje, ki ga je v preteklosti uničil grozovit potres, zato še danes v bližini izvira ni ničesar, le izvirska voda, ki še vedno močno žubori.

Če bi si za kratek čas želeli spočiti noge, vam priporočam, da se sprehodite do mogočnega Župetinskega hrasta, ki šteje okoli 400 let. Posebnost tega hrasta je tudi v legi, saj naj bi po pričevanju nekoč na tem mestu ravno ta hrast mejil zemljo trem gospodarjem. Pod okriljem njegove krošnje si boste lahko nabrali novih moči in se v miru naužili sveže vitalne energije.

Naprej po poti Rimske civilizacije

Klopotčeva pot nas nadalje vodi mimo ostankov Rimskih gomil. Le-te pričajo o živahnem življenju na tem območju v daljni  preteklosti. V Cerkvenjaku si lahko urejeno Rimsko gomilno grobišče v Arheološkem parku nedaleč stran v Brengovi tudi ogledate. Arheološki park velja za enega najpomembnejših kulturnih spomenikov rimske civilizacije in je pomemben dokaz spoštovanja prednikov in njihove zapuščine. V grobiščih, ki izvirajo iz časa med 2. in 4. stoletjem, so med drugim našli sledi odlomkov lončenin, ostanke oljenk in bronasti novec rimskega cesarja Hadrijana. Tovrstni predmeti so bili pokojnemu dani za popotnico, denar pa je služil kot plačilo brodniku, ki je dušo umrlega popeljal čez reko Pozabljenja. V Arheološkem parku si tako lahko ogledate 15 gomil značilne okrogle oblike ter spoznate rimske običaje in način pokopa umrlega.

Avtor fotografije: Arhiv Občine Cerkvenjak

In zaključek pri najlepši vili v kraju

Naša pot pa se zaključi pri Tušakovi vili, ki velja za eno najlepših stavb v Cerkvenjaku. In kot pravijo, da bolj kot lepa zunanjost šteje lepa notranjost, tako tudi pri Tušakovi vili ni vse v zunanji podobi. Če želite spoznati njeno pravo vrednost, vam svetujem, da si ogledate njeno notranjost. V njej se namreč skriva etnografski muzej domačina Feliksa Rajha, ki obsega preko 800 eksponatov različnih vsakodnevnih predmetov, od pohištva, gospodinjskih pripomočkov, različnih strojev do glasbil, fotografij, in še bi lahko naštevali, ki so se uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih. Omenjena zbirka predstavlja del zgodovine in način življenja v Cerkvenjaku in okolici. V kleti pa se skriva prava zakladnica domačih zelišč in pripravkov.

Avtor fotografije: Arhiv Občine Cerkvenjak

Včasih je z besedami težko opisati vso lepoto kraja, zato vas povabim k ogledu videa, kjer se bodo zgoraj prelite besede na papirju spremenile v slikovito prezentacijo. Vse kar morate narediti, je klikniti na naslednjo povezavo https://www.youtube.com/watch?v=LWzs9FcdsX0&feature=emb_title.

Središče prijaznih ljudi

Cerkvenjak je kraj, kjer domujeta domačnost in toplina. Na vsakem koraku pa boste srečali pridne in gostoljubne ljudi. In če kje, potem se v Cerkvenjaku držijo reka, ljubezen gre skozi želodec. Tam boste namreč našli kar nekaj družinskih gostišč, kjer vas bodo razvajali z lokalno, pristno domačo kulinariko, kot so ocvirkova pogača, zaseka, razne domače paštete, tünka, prleška pogača in še bi lahko naštevali.  Zraven pa vam bodo postregli s kozarčkom doma pridelanega vina. Najbolj opevana gostišča so Gostišče pri Antonu, Gostinstvo Ploj in Gostinstvo in turizem Breznik. Zagotovo pa ne boste razočarani, tudi če vas pot zanese kam drugam. Ljubitelji mlečnih izdelkov nikar ne izpustite Ekološke kmetije Plohl, kjer boste lahko preizkusili njihove ekološko pridelane mlečne produkte iz kravjega in kozjega mleka. Pohvalijo se lahko tudi s sadovnjakom aronije, iz katere prav tako pripravljajo vrhunske izdelke in produkte, kot so sokovi, marmelade in drugo.

Brez skrbi, tudi za prenočišča je preskrbljeno. In če bi se želeli dodatno naužiti idile kmečkega življenja, lahko zaspite na seniku ob pomirjajočem vonju sena na Domačiji Firbas ali pa v oazi zelenja in miru pod milim nebom,  vse to vam je na voljo. Več o prenočiščih pa spodaj.

Prenočišča na tej lokacijiBooking.comBooking.com

Ocenite to stran