panorama dravograd
Zanimivosti

Dravograd – izlet, ki ponuja več, kot bi si mislili

Avtor naslovne fotografije: Matej Strmčnik

Čas je, da se odpravimo na Koroško in odkrijemo pravo zakladnico presenečenj, ki jih ponuja ta slikovita pokrajina mogočnih gozdov in naravnih presežkov. Tokrat priporočamo izlet v občino Dravograd, ki se nahaja na stičišču kar treh dolin: Mežiške, Mislinjske in zgornje Dravske.

Dravograd je iz starega trškega sejemskega jedra pod nekdanjim gradom in z nekdanjo mitnico kasneje postal pristan za dravsko brodarstvo, še pozneje pa večje železniško križišče. Prerasel je v sodobno naselje, ki ga reka Drava deli na levi in desni breg. Občina Dravograd je polna zgodovinskih sledi. Zagotovo izstopajo znamenita romanska cerkev sv. Vida v Dravogradu, imenitna kostnica v Libeličah, muzejska zbirka o nacističnem nasilju v Dravogradu in dvorec Bukovje z razstavo o bojih 1991 na Koroškem. Območje Košenjak–Velka in Dravograjsko jezero pa predstavljata naravoslovno najzanimivejša dela dravograjske pokrajine.

Ste pripravljeni Dravograd pobliže spoznati? Vas zanima, s čim vse lahko popestri vaš izlet? Potem nadaljujte z branjem tega prispevka, ki ga bomo začeli v malo bolj aktivnem duhu.

Apartmaji v DravograduBooking.com
Booking.com

Radi kolesarite?

Prepričani smo, da vas bo navdušila Dravska kolesarska pot, ki je sinonim za doživetje za vsakim zavojem. Pot velja za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi, pelje pa tudi skozi Dravograd. Pot je v Sloveniji dolga 145 km (od skupaj 510 km) in poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah ter po urejenih kolesarskih poteh. Vendar, pozor, naj vas to ne zavede. Slovenski del poti je zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju primeren za bolj pripravljene kolesarje.

dravska kolesarska pot

Avtor fotografije: Tomo Jeseničnik

Posledično je priporočljiva uporaba treking in električnih koles. Lahko pa se poslužite tudi vlaka, ki v poletnih mesecih pogosteje vozi na relaciji Dravograd – Maribor. In še kot zanimivost … Zaradi urejenosti, varnosti in dostopnosti je Dravska kolesarska pot po kriterijih ADFC v Avstriji ocenjena s kar petimi zvezdicami (od petih). Lahko pa se usmerite tudi proti Slovenj Gradcu, kjer pelje Štrekna, nova kolesarska pot skoraj do Velenja. Če se boste utrudili, pa se lahko peljete del poti tudi s Štreknabusom, ki v poletnih mesecih vozi na relaciji Lavamünd – Velenje.

Naj vas navduši kulturna dediščina

Avtor fotografije: Tomo Jeseničnik

Zagotovo je najbolj priljubljena turistična točka v Dravogradu baročni dvorec Bukovje, ki ga boste našli v čudovitem naravnem okolju, v objemu dreves, bližnjih gozdov in reke Drave. Dvorec, ki je del nekdanje gospoščine Bukovje, h kateremu sta spadala tudi grad Pukštajn in kapela po imenu Marija sedem žalosti, danes navdušuje s pestrim kulturnim dogajanjem. V njemu je na ogled stalna razstava o slovenski osamosvojitveni vojni iz leta 1991. Ob dvorcu je urejena zasebna bukvarna s skoraj četrt milijona zbranih knjig. Lahko pa se pohvali tudi z različnimi prireditvami, protokolarnimi in kongresnimi dogodki ter družabnimi srečanji. Iščete idealno lokacijo za svojo poroko? Za ta romantičen dogodek vsekakor priporočamo dvorec Bukovje – obred lahko opravite na prostem ali pa v dvorani, ki sprejme približno 100 ljudi. Poleg številnih naštetih funkcij, ki jih ima ta dvorec, je tu še možnost prenočitve za naključne mimoidoče ali udeležence katerega izmed dogodkov. Pripravite se na najboljše … Glede na to, da mimo dvorca vodi trasa mednarodne kolesarske poti ob Dravi, so sobe v dvorcu primerne tudi za kolesarje. Čudovito, kajne?

dvorec bukovje

Avtor fotografije: Tomo Jeseničnik

Ko omenjamo zgodovino Dravograda, ne smemo pozabiti na kraj Libeliče, ki se nahaja ob vznožju Libeliške gore na slovensko-avstrijski državni meji. Prebivalci te vasice so nam znani predvsem po dogodku iz obdobja po koroškem plebiscitu. Muzej Koroški plebiscit s svojimi zbirkami pripoveduje dogajanje s koroško mejo po 1. svetovni vojni, posledično tudi oriše krajinski značaj občine Dravograd. Nahaja se v župnišču, tu pa si lahko ogledate še črno kuhinjo, ki velja za enega najlepših in največjih ohranjenih ambientov v Sloveniji, in nekdanjo šolsko učilnico. V skednju v Libeličah Libeličani predstavljajo svojo zgodovino tudi skozi etnološko zbirko kmečkih orodij, ki šteje kar preko 600 primerkov, in opravil, posebej ponosni pa so na prizadevanja po plebiscitu, zaradi katerih so se lahko leta 1922 priključili matični domovini, kar je posebnost v evropski zgodovini.

Občina Dravograd ne samo, da je močno povezana s 1. svetovno vojno, ampak tudi z 2. svetovno vojno, katere presunljivo obdobje je predstavljeno v kleti občinske zgradbe, kjer je nacistična vojska Gestapo imela svoje prostore in zapore, ki so zdaj preurejeni v muzejsko zbirko.

Dravograd se lahko pohvali tudi z drugimi turističnimi atrakcijami. Občino krasi cerkev sv. Vida, ki v Sloveniji velja za eno najstarejših romanskih ohranjenih cerkva iz 12. stoletja z značilnim koroškim vzhodnim zvonikom. Gre za najstarejšo ohranjeno arhitekturo v mestnem jedru. Tu je tudi cerkev sv. Duha pod Ojstrico z začetka 17. stoletja, ki jo odlikuje lesen poslikan strop z značilnimi ornamenti in je največji ohranjen lesen strop v Sloveniji. Na kmetiji Klančnik lahko spoznate kmečka opravila, zgodovino lovstva in se s turističnim vlakcem popeljete skozi oboro gojene divjadi do biološke učilnice, kjer lahko spoznate preko 100 različnih živalskih vrst. Lahko pa vas pot popelje do ribiškega muzeja, ki se nahaja v prostorih doma Koroške ribiške družine, kjer je predstavljena zgodovina te družine, vse tri koroške reke, Drava, Mislinja in Meža, zgodovina ribištva, ribogojstvo, vloga ribolova nekoč in danes, sprostitveni in gospodarski pomen športnega ribolova ter prehrana raznovrstnih rib in še marsikaj drugega.

Kaj vse ponuja naravna dediščina občine Dravograd?

Ena od posebnosti je zagotovo Dravograjsko jezero, ki je nastalo kot umetno akumulacijsko jezero zaradi izgradnje hidroelektrarne med 2. svetovno vojno. Jez je poleg levega naravnega okljuka še dodatno upočasnil reko, ki je zaradi tega odlagala več usedlin in se spremenila v skoraj stoječo celinsko vodo, od tod tudi ime Dravograjsko jezero. Ojezerjena površina se je postopoma spremenila v močvirje z otoki in trstičjem, ki ima vse značilnosti občutljivega in bogatega ekosistema mokrišča. To je dragocen življenjski prostor običajnih, pa tudi redkih in posebnih rastlin in živali. Območje, ki je ornitološki rezervat, saj med trstičjem gnezdi preko 150 vrst ptic, spada v sklop evropskega omrežja Natura 2000. Pestro je tudi vodno živalstvo, saj je jezero pomembno drstišče rib, prebivališče dvoživk, plazilcev, vodnih mehkužcev in vodnih žuželk. V zadnjih letih se je v to okolje zopet naselil bober.

Avtor fotografije: Vanc Pisar

Geološka posebnost svetovnih razsežnosti Dravograda je zagotovo mineral dravit, ki je redkost v svetovnem merilu. Najden je bil leta 1883 na Dobrovi in je poimenovan po reki Dravi. Znano je, da so ga domačini v prejšnjem stoletju opazili, ga pobirali, vendar ne dovolj cenili. Zanj, kot mineral oziroma drag kamen, so se bolj zanimali tujci in ga tudi načrtno iskali ter odnašali. Na področju Dravograda so najdeni tudi drugi lepi in redki minerali.

Nepozabna zimska pravljica …

Če se na izlet ali večdnevni oddih v Dravograd odpravljate v zimskih mesecih, potem priporočamo, da zimske radosti doživite na manjšem smučišču Bukovnik, ki se nahaja nad Šentjažem pri Dravogradu in je veliko več kot le smučišče. Velja za pravo snežno pravljico sredi neokrnjenih koroških hribov. Smučišče, ki se nahaja samo nekaj minut vožnje iz doline ali slabe pol ure prijetne hoje, je primerno za smučarje vseh starosti in smučarskih znanj. Čudovita proga je primerna tako za izkušene smučarje kot tiste, ki se smučanja šele učijo.

Avtor fotografije: Matic Grudnik

Vsem, ki bi radi svoje znanje nadgradili, je na voljo tudi smučarska šola. Proga je zasnežena z naravnim in umetnim snegom, v popoldanskih urah pa osvetljena. Otrokom je na voljo zasnežen poligon, kjer se lahko naučijo osnov in se znebijo strahu. Ob smučišču se nahaja tudi prijetna brunarica, ki kar vabi, da se pogrejete in ob toplem napitku poklepetate s prijatelji. Morda pa boste na smučišču naleteli tudi na kakšen znan obraz, saj smučišče za svoje priprave redno uporablja tudi slovenska deskarska reprezentanca.

Ni dvoma, Dravograd zagotovo ponuja več kot le navaden izlet. Ob vsem naštetem so tu tudi različne tematske in učne poti ter lokalne pohodne in kolesarske poti v objemu narave. Ste pripravljeni doživeti to čudovito mesto z vsemi posebnostmi? Upamo si trditi, da vam ne bo žal, če se ga boste odločili obiskati in raziskati! Za začetek lahko tudi virtualno, preko spletne strani www.dravograd360.si.

5/5 - (1 vote)