črna na koroškem
Zanimivosti

Zadetek v črno – Črna na Koroškem

Avtor naslovne fotografije: www.crna.si / Foto: Jošt Gantar

Ta članek je namenjen vsem tistim mladim po srcu, ki svoj prosti čas radi izkoristite aktivno, adrenalinsko, obdani s čudovito naravo, polno bajk in legend. Vse, ki sem vas navdušila s prvim stavkom, vabim, da se z mano podate v zasanjan kraj, ki leži stran od velikih središč, je stisnjen med okoliške hribe in gore ter prepreden s slikovitimi dolinami. A naj vas ne zavede odmaknjenost kraja, kajti le-ta se lahko zaradi svojih danosti, živim dogajanjem v središču in dosežki postavi ob bok velikim obljudenim krajem in jim je lahko, zaradi svoje odprtosti in usmerjenosti v prihodnost, za vzor. Pa pojdimo lepo po vrsti v deželo kralja Matjaža v Črno na Koroškem.

Med petimi gorami in petimi dolinami…

Črna na Koroškem leži v Mežiški dolini, na 575 metrov nadmorske višine. Okolico zaznamuje pet gorskih vrhov Uršlja gora, Peca, Raduha, Olševa in Smrekovec. Pod temi gorami pa se nahaja pet dolin, ki se vse stekajo v središče naselja Črne na Koroškem. Vsaka dolina posebej je posebna in vredna ogleda, a naj omenim dve, ki v sebi skrivata ogromno bogastva.

črna na koroškem pokrajina

Avtor fotografije: Katja

Dolina Bistra z Ludranskim vrhom ponuja edinstveno sprostitev v naravi, kjer si lahko spočijete oči v zeleni naravi in se naužijete zvokov žuborenja gorskega potoka Bistra. Na poti skozi dolino vas čakajo mnoge naravnie znamenitosti, ki bi jih bilo škoda spregledati, mednje spadajo stara in redka drevesa, posebnost pa so smreke imenovane »svečniki«. Ena od posebnosti Bistre so tudi koroški čebelnjaki, ki so se ohranili na tem mestu. V dolini Bistra se nahaja tudi Naravni park Bistra, ki je od centra Črne oddaljen pičle tri kilometre, torej se lahko tja odpravite kar peš. Od Naravnega parka Bistra pa vas bodo poti vodile od partizanske bolnišnice B-11, Črnega jezera, Smrekovškega pogorja, lovske koče na Ježevem do čarobne Najevske lipe. Slednja raste na Ludranskem vrhu in se ponaša z nazivom najdebelejšega drevesa v Sloveniji. Presenetljivo je tudi, da je starodavna lipa visoka kar 24 metrov, njeno starost pa ocenjujejo na častitljivih 790 let. Ne spreglejte tudi legende, ki kroži o njej. Iz doline pa se lahko podate na dvatisočaka, ki sliši na ime Raduha ali pa na nekoliko nižji vrh, ugasli vulkan Smrekovec.

Lento za tamkajšnjo najslikovitejšo dolino si zasluži Topla, ki je razglašena za krajinski park in je pravi raj za nadobudne pohodnike, hkrati pa je tudi vključena v čezmejni Geopark Karavanke, ki ga povezuje gorska veriga Karavanke. Tam so se ohranile velike kmetije v tradicionalni obliki baročnega alpskega stila, ki jih imenujemo celki. V preteklosti je bila dolina Tople živahna rudarska dolina, kjer so izkopavali svinčeno in cinkovo rudo. Tamkajšnji rudnik Topla je danes zaprt in zavarovan kot naravni spomenik. O dejstvu, da je v davni preteklosti na mestu doline Tople včasih valovilo morje, nam pričajo različni fosili in bogata nahajališča redkih mineralov izpod Pece. V opisani dolini lahko z malo sreče opazite tudi različne redke in zaščitene vrste živali in rastlin. V kolikor pa ste ljubitelj plezanja v živi skali, potem ne smete izpustiti Burjakove stene, ki se nahaja na začetku doline ob cesti, ki vodi v Toplo. In še nekaj, iz doline Toplr se dviga gora Peca, ki v sebi skriva veliko legend. Kakšnih? Beri dalje…

Nekoč je živel kralj Matjaž…

Legenda, ki kroži po Črni pravi, da je nekoč na slovenskem živel bogat in pravičen kralj, po imenu Matjaž. V času njegovega vladanja sta v kraju prevladovala mir in blaginja. Nato pa so z vzhoda pridrvele horde Turkov in napadle deželo. V hrabri bitki je kralj Matjaž moral priznati poraz in se s preostalo vojsko pognal v beg. A ker je bil pravičen vladar, se  je pred njim odprla gora in ga vzela s seboj. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojščaki. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo slovenski kralj prebudil in odrešil svoje ljudstvo.

Njegova legenda živi naprej, njegov kip pa se nahaja v votlini kralja Matjaža v neposredni bližini planinskega doma na mali Peci. Pot do tja je odlično označena in brez problema boste hitro našli votlino, v kateri spi kralj Matjaž. Ob vstopu v Krajinski park Tople pa se ne pozabite ozreti v goro Peco, oči dajte na peclje in morda se tudi vam sramežljivo izriše podoba samega vladarja in zaščitnika Koroške, kralja Matjaža.

V prvem mesecu novega leta v Črni na Koroškem organizirajo tudi dogodek z naslovom Gradovi Kralja Matjaža, celotni dogodek je posvečen prav  kralju Matjažu.  Tridnevni pravljični dogodek se prične z nočnim slalomom med baklami, kjer zmagovalec prejeme pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek se odvija drugi dan, ko poteka tekmovanje v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur. Čarobnost tega dogodka se zgodi zvečer, ko ob prižganih baklah razglasijo najlepši grad. Zadnji, tretji dan pa je namenjen otrokom, za katere pripravijo različne igre in lutkovne predstave. Iščejo skriti zaklad, tisti najbolj pogumni pa se lahko povzpnejo na konja in se preizkusijo v ježi.

Za vztrajne, trmaste in zmogljive

zipline črna na koroškem

Avtor fotografije: www.crna.si

Kot ste morda lahko že razbrali, sama lega Črne na Koroškem ponuja ogromno športnih aktivnosti, ki jih tamkajšnje prebivalstvo s pridom izkorišča. Črna na Koroškem je pravi raj za avanturiste, ki želijo aktivno preživeti svoj prosti čas, tako v zimskih kot v poletnih mesecih. Tu je možnosti ogromno – pohodništvo, alpinizem, (gorsko) kolesarjenje, smučanje in še bi lahko naštevali. Med letom se v tem majhnem kraju zvrstijo najrazličnejše športne prireditve. Med priljubljenimi so predvsem Maraton kralja Matjaža – memoral Mirana Časa, K24 – največji Koroški hribovski izziv in K24 – Ultra Trail. In ko že misliš, da te ne morejo z ničemer več presenetiti, ponudijo kolesarjenje v podzemlju Pece, kjer imate priložnost, da se zapeljete ne le čez goro, pač pa tudi skozi njo, in sicer po opuščenih rudarskih rovih. Za nameček pa se lahko pohvalijo tudi z eno izmed najdaljših zipline prog v Evropi. Kaj? Kako? Beri dalje…

Črna iz ptičje perspektive

Ste se kdaj spraševali, kakšen razgled imajo ptice, ki nas z višine gledajo navzdol in kakšen je občutek jadranja po zraku. Če je vaš odgovor pritrdilen, potem morate preizkusiti zipline – Olimpline Črna na Koroškem. Slednja dogodivščina je pravi raj za ljubitelje drznega, ki vam bo še dolgo ostala v spominu. Jeklenica, dolga 1263,5 m  je ena izmed najdaljših jeklenic v Evropi, poteka od Navrškega vrha proti smučišču, do bližine kmetije Kogelnik. Črno na Koroškem in njeno okolico si tako lahko v pospešenem posnetku ogledate kar 219 metrov nad tlemi s hitrostjo 120 km/h. Zagotovo vas ne bo pustila ravnodušne z vsemi svojimi dih jemajočimi razgledi.  In če se sprašujete ali morda niste prestari za tovrstno doživetje, naj vas spodbudim še z enim dejstvom, in sicer najstarejši udeleženec adrenalinskega spusta Olimpline je gospod v svojem 93 letu. Se morda še sprašujete ali je to za vas? Mislim, da nimate nikakršnega izgovora, da se ne spustite po tej jeklenici, zato le pogumno.

Avtor fotografije: www.crna.si

Središče črne

In ko ponovno prepustite nebo pticam in se spustite na trdna tla, vas tu pričaka še središče Črne na Koroškem, ki ga zaznamuje staro jedro s krožiščem, kjer se nahajajo naslednje znamenitosti: Plečnikov spomenik, cerkev Sv. Ožbolta, skala z zavarovano plezalno potjo, votlina z nagačenim medvedom in pet muzejskih zbirk, ki pričajo o dosežkih in zgodovinski dediščini tega kraja. Mednje spadajo Etnološka zbirka, kjer si lahko ogledate življenje in delo prebivalcev Črne na Koroškem; Razstava – Olimpijci iz Črne na Koroškem, kjer je predstavljenih vseh sedem črnjanskih športnikov, ki so se udeležili olimpijskih iger; Rudarska zbirka na prostem, ki je na ogled v centru Črne; Čebelarska zbirka, kjer je predstavljena zgodovina čebelarstva na slovenskem in Rudarska zbirka v Heleni, ki prikazuje delo in življenje rudarjev v teh krajih.

Pijača, jedača in prenočišča

Če kje, potem v Črni na Koroškem lahko poizkusite avtentične jedi, za katere boste morda slišali prvič ali pa ste preprosto na njih že pozabili, saj so drugod že izginile iz naših jedilnikov. No, kakorkoli, vsi sladokusci in gurmani zagotovo ne bodo odklonili specialitet kot so: klocavi nudlni, ožejeni žganki, mavželni, mežerle, tovsti grumpi, bula, kruhov hren in še bi lahko naštevali. Ob vseh zgoraj naštetih jedeh se prileže tudi mošt, po katerem slovi Koroška in je pridelan iz neškropljenega sadja, pridobljen preko naravnega postopka vretja. Za dobrodošlico pa vam domačini velikokrat ponudijo domače žganje, kot sta »črničov šnops« oziroma bolj znano borovničevo žganje ter »trpinovc«, žganje iz jabolk in hrušk.

Tudi na prenočišča nisem pozabila. Spodaj podajam povezave na nekaj najboljših:Booking.comBooking.com

Ocenite to stran