idrija
Zanimivosti

Idrija – kaj vse ponuja svojim obiskovalcem?

Avtor naslovne fotografije: Jošt Gantar

Povod za pisanje tega članka je res obupno vreme zunaj. Megla in temperatura, ki nikakor ne more preseči tistih deset stopinj Celzija, me prepričujeta, da danes zagotovo ni čas za sprehod in skakanje po lužah. Dežne kaplje, ki praskajo po mojih strešnih oknih, pa ustvarjajo ravno pravšnji melanholičen ritem za moje prste, da se sprehajajo po tipkovnici starega računalnika. In da me melanholičen ritem ne prevzame popolnoma, je tu velika šal´ca turške kave, ki spodbuja moje možgane k pobegu in načrtovanju novih izletov, ki jih boste lahko uvrstili na svoj »must see« seznam. In danes sem se odločila pisati o meni ljubem kraju, ki leži ob tektonski prelomnici, na stičišču predalpskega in kraškega sveta in kjer površje kraja in njegovo podzemlje skrivata veliko zgodb in močno tradicijo, ki jo z veseljem razglaša in širi naprej ter jo ohranja pri življenju tudi v sodobnem modernem svetu. Znamenitosti in posebnosti tega kraja presegajo našo malo deželo in so vpisane na Unesco seznam, predstavljajo slovensko zakladnico svetovne dediščine. V nadaljevanju bi vam tako želela predstaviti zgodbo Unescovega mesta Idrija in predstaviti njegove najvidnejše znamenitosti, ki si jih je obvezno potrebno ogledati, ko boste obiskali to mesto v osrčju Idrijskega hribovja.

Zgodba o svetlikajoči se tekoči kovini

Legenda pravi, da je leta 1940 škafar ob namakanju škafa v studenec našel kapljice neznane svetlikajoče se snovi in od takrat naprej se je življenje v Idriji začelo vrteti le okoli ene stvari, imenovane živo srebro. Idrija velja za najstarejše rudarsko mesto v Sloveniji, ki je v svojih najboljših časih stoletja oskrbovala cel svet s to dragoceno svetlikajočo se tekočo kovino. Zgodba o živem srebru je v Idriji še kako živa, predvsem v globinah idrijskega podzemlja, kjer te pričakajo skrivnostni rovi, prepredeni z različnimi zgodbami. V Idriji se tako lahko sprehodite po Rudniku živega srebra, ki velja za drugi največji živosrebrov rudnik na svetu ter si v soju jamskih svetilk ogledaš najstarejši del idrijskega rudnika, imenovan Antonijev rov, ter podoživite trdi delovnik rudarjev, ki so tam svoje dneve prebili ob iskanju živega srebra. V Topilnici Hg pa vam bodo prikazali postopek pridobitve živega srebra, od rude do kapljic svetlikajoče se kovine, seznanili se boste z različnimi načini uporabe živega srebra in spoznali vse lastnosti te kovine.

rudnik živega srebra idrija

Avtor fotografije: Jošt Gantar

V Idriji je tudi na ogled dragulj slovenske tehnične dediščine, njegovo ime v nemščini pomeni »vodna umetnija«, pri nas pa smo ga poimenovali mehanizem idrijske kamšti. Gre za največje ohranjeno leseno pogonsko vodno kolo v Evropi. S pomočjo tega mehanizma so več kot 150 let prečrpavali jamsko vodo.

Obiščete pa lahko tudi čisto pravega posebneža med slovenskimi gradovi – grad Gewerkenegg, ki se ne more pohvaliti, da je svoje sobane nudil plemiškim družinam, pač pa rudniški upravi ter skladiščenju živega srebra. Danes si lahko tam ogledate razstave Mestnega muzeja Idrija, v katerih vas bo pričakala tisoč let dolga zgodba zgodovine Idrije, ki med drugim prikazuje tudi zgodovino idrijskega rudnika in življenje rudarjev v rudnikih.

Sukanje tisočerih niti

Seveda bi bilo krivično vse zasluge pripisati živemu srebru, če pa je Idrija prepredena še z eno čudovito tradicijo, ki je dosti bolj delikatna, prefinjena in prav nič povezana z vlažnimi, temnimi predori v podzemlju. Idrija namreč velja za zibelko klekljane idrijske čipke, ki predstavlja spomenik iznajdljivosti, inovativnosti, vztrajnosti, natančnosti in potrpežljivosti.  V Mestnem muzeju Idrija je na ogled razstava, ki vas bo popeljala skozi 300-letno zgodovino klekljanja vse do danes. Na enem mestu si lahko ogledate najstarejše, najlepše in največje čipke. Obiščete pa lahko tudi najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, si tam ogledate razstavo idrijskih čipk vseh učenk in učencev ter tudi sami preizkusite svoje spretne prste in morda pri tem odkrijete svoj skriti talent za klekljanje.

sukanje tisočernih niti - Idrija

Avtor fotografije: Jošt Gantar

Skriti zakladi Idrijskega hribovja

Zaradi posebnega Idrijskega hribovja, s posebno geološko sestavo, spada celotna občina pod UNESCO zaščito. UNESCO Globalni Geopark Idrija predstavlja preko 300km2 površine, prepredene z izjemnimi naravnimi danostmi, turističnimi znamenitostmi in kulinaričnimi posebnostmi. Odlična izhodiščna točka za raziskovanje Globalnega Geoparka Idrija je Center za obiskovalce, kjer si lahko za začetek ogledate razstavo pod naslovom Zapisano v kamninah. Obiskovalci lahko tam raziskujejo in spoznavajo alpski in predalpski prostor, naravnogeografske značilnosti pokrajine, in še bi lahko naštevali. In četudi trenutno po naši deželi pohajkuje virus naj vas razveselim, da se lahko po zgoraj omenjeni razstavi sprehodite tudi virtualno. Vse, kar morate storiti, je klikniti na spletno stran Centra za obiskovalce Geoparka Idrije in poiskati povezavo za virtualni sprehod po razstavi.

Avtor fotografije: Jošt Gantar

Po ogledu razstave pa nas čakajo težke odločitve in načrtovanje, kam jo bomo mahnili naprej v naravo in kateri grič bomo najprej osvojili.  Izbirate lahko med visokimi tisočaki ali pa malo nižjimi hribčki, lahko pa se tudi samo sprehodite po Krajinskem parku Zgornja Idrijca. Če vam hoja ni najljubša, lahko brez težav osedlate tudi svoja kolesa. Na razpolago imate pester izbor kolesarskih poti, primernih za družine pa tudi za izkušene kolesarje. Med pohajkovanjem ali pa kolesarjenjem vas na poteh čakajo skriti zakladi Idrije, zato le pozorno spremljajte okolico, ki vas obdaja. Ker verjemite, da bi vam bilo žal, ko bi ugotovili, da ste na poti spregledali Tomaževo mizo, Turško nogo in Babji zob, pa ne le zaradi njihovih vizualnih posebnosti pač pa tudi zaradi slikovitih mitoloških pripovedk, ki jih skrivajo za seboj. In še ena posebnost se skriva sredi globoko zarezanih ozkih dolin Idrijskega hribovja. Nekateri jim pravijo »slovenske piramide«, lahko pa jim tudi samo rečete Belčne in Putrihove klavže (vodne pregrade), ki so v preteklosti služile plavljenju lesa za potrebe rudnika in mesta in predstavljajo najpomembnejši tehniški spomenik v Sloveniji. Tudi za osvežitev na poti je poskrbljeno, in sicer v naravnem kopališču Lajšt, zato v poletnem času nikar ne pozabite seboj vzeti kopalk.

Izletniške spominčice

V moji navadi je, da se iz izleta nikoli ne vračam brez spominkov. Svoj mobilni telefon napolnim s čudovitimi slikami, ki me še vrsto let spominjajo na preživete dogodivščine v obiskanem kraju, hkrati pa tudi rada kupim kakšen tradicionalni, unikatni izdelek, ki ga lahko kasneje doma uporabim in ki me ponese nazaj v kraj, ki sem ga obiskala. In če kje, potem so v Idriji poskrbeli, da bodo vaši spominki unikatni, kakovostni, ročno izdelani in odraz bogatega kulturnega izročila. V Idriji namreč lahko pri različnih ponudnikih najdeš kolektivno blagovno znamko »Idrija izbrano«. Slednja znamka je prisotna zgolj na izbranih dobrotah, rokodelskih izdelkih in storitvah, ki jih ustvarjajo narava in ljudje na Idrijskem in so preverjene kakovosti. Za to, da si nekaj zasluži znamko »Idrija izbrano« mora biti kakovostno, tradicionalno in inovativno. Zato če res želite s seboj domov vzeti kanček Idrije, potem menim, da z izdelki blagovne znamke »Idrija izbrano« ne morete zgrešiti. Pri tem pa je potrebno poudariti tudi, da poleg izdelkov pod oznako »Idrija izbrano« spadajo tudi posebna doživetja Idrijskega, ki obiskovalcu na potepu po tem mestu  približajo lokalni svet, njihove ljudi in bogato kulinarično dediščino. In vsa ta doživetja so strjena v zgornjih vrsticah.

Za prste obliznit

Avtor fotografije: Jošt Gantar

Prepričana sem, da vas Idrijčani ne bodo pustili ravnodušne, še najmanj s kulinaričnimi posebnostmi, pri katerih težko ostajam objektivna, saj jih naravnost obožujem. In če pravim, da bi tudi žlikrofi potrebovali svoj spomenik, pri tem niti malo ne pretiravam. Za vse tiste, ki so vam žlikrofi še tuji, naj vam predstavim, da gre za vrsto testenih žepkov, ki so polnjene z začinjenimi kroglicami kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. Poleg žlikrofov so tu še preostale okusne specialitete, kot so zeljševka, ocvirkovka, štruklji in smukavc. Saj pravim, za pravo idrijsko pojedino se splača obiskati Idrijo, ne bo vam žal.

Za konec pa še to, ne skrbite če se boste odločili raziskovati Idrijo več dni, kajti poznam tudi odlična prenočišča, kjer se boste lahko po celodnevnem raziskovanju, s polnim želodcem, odlično spočili in nabrali moči za nadaljnja raziskovanja. Več o prenočiščih pa vam prilagam spodaj. Uživajte!

Apartmaji v IdrijiBooking.com