dobrovnik
Zanimivosti

Občina Dobrovnik: Od blagodejne energije, orhidej in vinogradov do znamenite prekmurske gibanice!

Bogata naravna in kulturna dediščina, pristna kulinarika z najboljšimi sladkimi dobrotami, preplet neskončne ravnine in gričevja, mlin na Muri, štorklja na strehi, … Vas vse našteto mogoče spomni na kakšno pokrajino v Sloveniji?

V tokratnem prispevku vas peljemo v Prekmurje, bolj natančno, v občino Dobrovnik, ki svoje obiskovalce poleg neokrnjene narave, obogatene z blagodejno energijo, navdušuje tudi z orhidejami, čudovitimi vinogradi in prijaznimi ljudmi. Predlagamo, da svoj naslednji oddih namenite raziskovanju te simpatične in ne toliko turistično oblegane destinacije, ki vsekakor ima kaj za ponuditi. Vas zanima, kaj tu lahko doživite? Spodaj imamo nekaj predlogov, česa v občini Dobrovnik ne smete zamuditi.

Za začetek nekaj zanimivih informacij o občini Dobrovnik

Ste vedeli, da občina Dobrovnik leži na območju, kjer je bilo nekoč Panonsko morje? Na severozahodnem delu občine vas bodo pričakale dobrovniško-strehovske gorice, ki so posejane z vinogradi in sadovnjaki, med njimi pa ležijo obširni gozdovi s čudovitim akumulacijskim jezerom, medtem ko vas bo na južni in zahodni strani navdušila panonska nižina z njivami in travniki.

Bogastvo občine Dobrovnik predstavljata zanimiva kulturna dediščina in narava, ki jo poznajo predvsem domačini, v zadnjem času pa je vse bolj priljubljena tudi med turisti. Kamorkoli se boste na oddihu napotili, vam bodo pot prekrižali prijazni in veseli ljudje, ki vam bodo z veseljem postregli s pristno domačo hrano in dobro kapljico. Občino Dobrovnik krasijo tudi različne tematske poti, od kolesarskih do pohodniških, prav vse pa lokalne prebivalce povezujejo z ostalimi turističnimi kraji v Sloveniji in na Madžarskem.

Tukajšnja narava kar vabi, da jo spoznate v vseh letnih časih, zato hitro, pot pod noge, naužijte se svežega zraka, medtem ko se boste izgubili med številnimi vinogradi ali, ko boste raziskovali vse izletniške točke.

Apartmaji v občini DobrovnikBooking.comBooking.com

 

Najbolj prepoznavna točka je Bukovniško jezero

Bukovniško jezero zagotovo velja za eno najbolj znanih in najstarejših turističnih destinacij občine Dobrovnik. Je akumulacijsko jezero, ki leži na površini osmih hektarjev. Bukovniško jezero je obdano z gozdom, na območju katerega je označenih 26 energetskih točk blagodejnega in zdravilnega sevanja zemlje, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi. Že s kratkim sprehodom skozi gozd, ki obiskovalcem nudi prijetno senco, boste odgnali nemir, napetost in stres, zato predlagamo, da tudi sami preverite in se prepričate, da to res drži.

bukovniško jezero

Avtor: Zavod za okolje in turizem Dobrovnik

Bukovniško jezero poleg ribolova ponuja obiskovalcem možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknike, športne aktivnosti ter veliko gobarskih užitkov.

Če se na oddih odpravljate z družino, bo vaše najmlajše navdušil pravljični park, kjer domujejo pravljični liki, vsak s točno določenim poslanstvom: Vila Rusalka skrbi za dobro ljudi, Vila Orhideja skrbi za rastlinski svet Bukovniškega jezera, Škrat Blagodejnik skrbi za Vidovo kapelico, Vidov izvir in ohranjanje blagodejnih moči narave, Žabec Jezernik pa skrbi za živalski svet Bukovniškega jezera.

Ste na oddihu radi aktivni? Za popolno sprostitev in zabavo bo poskrbel pustolovski park Bukovniško jezero, ki leži v prečudovitem gozdu. Pustolovski park s svojimi plezalnimi potmi, ki so prilagojene obiskovalcem vseh starosti, in so primerne tako za najmlajše kot tudi starejše, vabi, da preizkusite svoje športne ter pustolovske sposobnosti. V neokrnjeni naravi boste tako lahko svoje zmogljivosti preizkusili na kar 58 elementih. Rekreativnim obiskovalcem pa so za razgibavanje na voljo trim elementi, ki se nahajajo ob ostankih nekdanje gozdne železnice.¸

pustolovski park

Avtor: Zavod za okolje in turizem Dobrovnik

Kaj še početi v okolici Bukovniškega jezera?

Ob obisku Bukovniškega jezera priporočamo, da si ogledate tudi kapelico svetega Vida, ki se nahaja v neposredni bližini jezera, v senci starih, visokih dreves, postavljena pa je na mestu nekdanje lesene cerkvice, ki je bila zgrajena okoli leta 1828. Poleg kapelice svetega Vida se nahaja tudi izvir svetega Vida. Legenda pravi, da ima voda iz tega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po legendi si je pri izviru potrebno umiti oči, da bi bolje videli. Območje je znano tudi kot romarsko središče, še posebej 15. junija, ko goduje sveti Vid (Vidovo »proščenje«).

Bi radi bolje spoznali naravo? Okoli Bukovniškega jezera poteka tudi gozdna učna pot, na katero se lahko podate ob gozdni cesti nad ribiško kočo. Sama pot, ki je nezahtevna in je dolga približno 1700 metrov, poteka krožno skozi gozd do Bukovniškega jezera in nazaj do izhodišča. Na poti vas bo spremljalo 6 informacijskih tabel, primerna pa je tako za posamezne obiskovalce kot tudi za skupine.

Orhideje in tropski vrt Dobrovnik

tropski vrt dobrovnik

Avtor: www.bukovniskojezero.si

Občina Dobrovnik se lahko pohvali s krajem, kjer vas bo vedno pričakalo tropsko poletje. Gre za tropski vrt, ki se nahaja na površini 1500 m2 in vabi na ogled več kot 400 tropskih vrst in sort rastlin iz celotnega tropskega pasu našega planeta. V kar 6 metrov visokem objektu boste lahko od blizu videli številne rastline, ki jih poznate iz vašega vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ingver, karambola ter številne druge. Iz vrta pa lahko pokukate tudi v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 botaničnih vrst orhidej.

Ena in edina prekmurska gibanica

Dober oddih je tesno povezan z dobro kulinariko, se strinjate? In v Prekmurju bodo vaše brbončice zagotovo poplesavale od sreče, saj je prekmurska kulinarika vsekakor za prste obliznit. Prepričani smo, da poznate prekmursko gibanico. Le kdo bi se lahko uprl tej nagubani in z bogatimi nadevi obloženi sladici? Vsaka plast te kulinarične dobrote, ki se lahko pohvali tudi z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti, prinaša neskončno radost. Zato nikar ne zamudite razvajanja z njo.

prekmurska gibanica

Avtor: www.bukovniskojezero.si

Poleg prekmurske gibanice, pa se Prekmurje lahko pohvali tudi z drugimi kulinaričnimi dobrotami. Pokrajina ob madžarski meji, v katero spada tudi občina Dobrovnik, slovi po jedeh, kot so bograč, dödöli, retaši, ocvirkove pogače, šunka, zaseka, meso iz tünke, domači kruh in seveda pereci. Vse te dobrote lahko poskusite pri ponudnikih kulinarike, ob prav tako odličnih vinih z dobrovniških, strehovskih in žitkovskih goric.

Za ljubitelje dobre kapljice …

Si ob kosilu ali večerji radi privoščite kozarec (ali dva) dobrega vina? Ste na pravem mestu. Občina Dobrovnik se namreč lahko pohvali z vinogradi, ki so zelo bogati z raznovrstnimi sortami vinske trte, o čemer se boste lahko prepričali v Ampelografskem vrtu, kjer vas bo pričakalo kar čez 70 različnih sort vinske trte. Vzorčni nasad se nahaja na najlepšem predelu Popovega brega, kjer že stoletja raste žlahtna vinska trta. Ob robu vinogradov boste našli tudi spomenik svetega Urbana s potomko najstarejše trte na svetu.

Zgoraj v prispevku smo omenili strehovske gorice. Le-te so znane po zelo lepo ohranjenih zidanicah, ki so bogata zakladnica še ohranjene ljudske arhitekture iz 18. in 19. stoletja. Temu sledi tudi Društvo vinogradnikov Strehovci, ki je ob vznožju goric postavilo cimpračo, ki predstavlja osrednjo točko za zbiranje in druženje ob dobri kapljici. Tu boste zagotovo slišali domačine, ki vam bodo povedali, da zaradi izredne lege, kjer se čuti vpliv gozda in sončne lege, v Strehovcih sonce najprej obsije vinsko trto v Sloveniji.

Avtor: www.bukovniskojezero.si

Zanimivo, kajne? Gurmanskemu razvajanju kar ni videti konca. To pa ni vse!

Obisk občine Dobrovnik lahko izkoristite tudi za številne priložnostne in stalne razstave. Ena takih je razstava zgodovine kraja, ki se nahaja v hiši Györgya Dobronokija. Zraven se nahaja dograjen prizidek Hiše rokodelstev, katere cilj je ohranjanje kulturne dediščine, s poudarkom na izobraževanju, razvijanju programov, organizaciji razstav in festivalov, izdelovanju in prodaji rokodelskih izdelkov.

Moramo vam tudi omeniti, da se v teh krajih nahaja povsem nova zanimivost, ki si jo je prav tako dobro ogledati. Gre za vinsko fontano v Gostilni pri Lujzi, kjer boste lahko poizkusili 6 različnih vrst vina lastne proizvodnje.

Za konec pa še ena zanimivost … Če se boste napotili v vinograde Rigányóca, boste tu naleteli na stolp, ki ga je nekoč uporabljala vojska, danes pa se uporablja kot turistični razgledni stolp. Prav v spomin na železno zaveso je nastal na meji, med kraji Bödeháza in Žitkovci, Park prijateljstva, ki je rezultat prizadevanja ljudi z obeh strani meje po medsebojnem povezovanju in sodelovanju.

Občina Dobrovnik ponuja kar nekaj zanimivosti, ki se jih splača obiskati. Prepričani smo, da se bo tu našlo za vsakogar nekaj.

Ocenite to stran