apartmaji dolenjske toplice
Zanimivosti

S čim vse navdušujejo Dolenjske Toplice?

Avtor naslovne fotografije: www.dolenjske-toplice.si / Foto: Jošt Gantar

V Sloveniji imamo kar nekaj biserov, ki jih je zagotovo vredno obiskati. Tokrat vam predstavljamo Dolenjsko, deželo, ki s številnimi zanimivostmi obljublja nepozabna doživetja.

Na kaj prvo pomislite, ko vam newww.dolenjske-toplice.sikdo omeni Dolenjsko? So to vesela druženja? Mogoče znameniti cviček, s katerim Dolenjci radi nazdravijo? Ali je to Otočec z gradom? Vas Dolenjska spomne na sproščujoča termalna doživetja? Mogoče kaj drugega? Ta čudovit kotiček vam bo zagotovo pričaral nepozabno izkušnjo, ki je ne boste doživeli nikjer drugje.

Če boste v kratkem načrtovali oddih ali pa le krajši izlet na Dolenjsko, vsekakor predlagamo, da obiščete občino Dolenjske Toplice. V nadaljevanju prispevka vam bomo postregli z različnimi namigi in idejami, kaj tu lahko počnete. Prepričani smo, da vas bo ta delček Slovenije navdušil in ga boste z velikim veseljem obiskali. In s čim je najbolje začeti oddih? Z gurmanskimi doživetji, seveda!

Apartmaji v Dolenjskih ToplicahBooking.comBooking.com

Gurmani, pripravite se …

Si želite doživeti nepozabno kulinarično izkušnjo? Ste mogoče že slišali za Oštarijo Herbelier, ki se v Dolenjskih Toplicah nahaja na Sokolskem trgu? Vendar to ni le navadna oštarija, je veliko več kot to. Gre za imeniten zeliščni hotel, ki je znan, ne boste verjeli, ravno po avtohtonih zeliščih, ki jih nabirajo na zelenih gričih, na obronkih prastarih gozdov ali pa jih vzgajajo na lastnih vrtovih. V Oštariji Herbelier bodo vaše brbončice razvajali z nepozabnimi kulinaričnimi kreacijami. Smo že povedali, da so vse jedi pripravljene iz lokalnih in svežih sestavin? Namreč, Oštarija Herbelier tesno sodeluje z okoliškimi ponudniki, na kar so še posebej ponosni. Posledično so tudi dobitniki zelenega certifikata Slovenia Green Accommodation ter Travelife, kar potrjuje njihovo prizadevanje in ljubezen do trajnostnega turizma ter zelene dežele.

Avtor fotografije: www.dolenjske-toplice.si / Foto: Oštarija Herbelier

Seveda nismo pozabili na sladokusce. Kaj pravite na enkratno in nepozabno čokoladno avanturo sredi neokrnjene narave? Le kdo si ne bi želel vedeti, kako nastajajo čokoladni pralineji ali premium pijače, kajne? V ta namen priporočamo obisk  Destilarne in čokoladnice Berryshka, ki bo z vrhunskimi okusi in aromami, drznimi kreacijami ter premium čokoladnimi izdelki zadovoljila še tako zahtevnega obiskovalca. In le kako ne bi? Saj so večkratno mednarodno priznana znamka za vrhunsko kakovost. Vonj žlahtne čokolade vas bo naravnost zapeljal. In le manjši nasvet: ob koncu obiska ne pozabite skočiti v butično prodajalnico, kjer lahko kupite kakšno čokoladno dobroto zase ali za najbližje. Boste videli, da vam bodo zelo hvaležni.

Avtor fotografije: www.dolenjske-toplice.si / Foto: Jošt Gantar

Dolenjske Toplice so pripravljene, da vas razvajajo. Se sprašujete, kaj vam lahko še ponudijo?

Raj za aktiven oddih

Po tako hedonistično obarvanem dnevu priporočamo, da malo razgibate svoje telo. Vsi ljubitelji pohodništva in kolesarjenja boste tu prišli na svoj račun.

Zjutraj se lahko odpravite na dva in pol kilometra dolgo arheološko pot Cvinger, katere izhodišče je v Meniški vasi, popeljala pa vas bo čez vse pomembne dele tega prazgodovinskega središča. Sama pot ni zahtevna, zaradi česar je primerna tudi za družine z manjšimi otroki, priporočamo le primerno obutev, saj je pot speljana po gozdnih stezah. Brez skrbi, v gozdu se ne boste izgubili, pot je v celoti označena, na potepu vas bodo spremljale tudi pojasnjevalne table.

Avtor fotografije: www.dolenjske-toplice.si / Foto: Jošt Gantar

Dolenjske Toplice vam bodo postregle tudi s približno 2 kilometra dolgo naravoslovno gozdno potjo Rožek nad Podturnom, ki je naravnost idealna za krajši družinski izlet. Navdušeni boste nad biološko-gozdarsko tematiko ter zanimivimi naravnimi in kulturno-zgodovinskimi posebnostmi tega kraja. Sama pot je opremljena s smerokazi in objekti, poteka pa po prijetni gozdni cesti, kjer se boste lahko nadihali svežega zraka. To je idealna priložnost, da se vi in vaši najmlajši naučite česa novega.

Boste vzeli s seboj kolo? Odlično! Po občini Dolenjske Toplice je označenih kar 6 kolesarskih poti. Predlagamo, da svojo dogodivščino pričnete kar pred Kulturno kongresnim centrom Dolenjske Toplice, od koder so vse, tako enostavne kot tudi bolj zahtevne, poti usmerjene. Še posebej priljubljeno je kolesarjenje po Kočevskem, kjer boste lahko po razgibanem terenu raziskovali lepoto narave in uživali v čudovitih razgledih. Samo manjši namig za vse tiste, ki nimate lastnega kolesa – sposodite si ga lahko tudi v turistični poslovalnici. Izgovorov, da se ne bo podali na kakšno od kolesarskih poti, tako ni več.

Dolenjske Toplice in wellness sprostitev

Po aktivnem dnevu se prav prileže malo pogreti in razvajati, se strinjate? Kaj pravite na blagodejno termalno sproščanje v Termah Dolenjske Toplice? Podajte se v Wellness center Balnea, kjer vas bodo razvajali z masažami, lahko se boste pogreli v odličnem svetu savn ali pa zaplavali v notranjih in zunanjih bazenih. Tu so seveda tudi drugi sprostitveni tretmaji, ki čakajo, da jih odkrijete.

Ne pozabite na naravne in kulturne znamenitosti

Ste navdušeni nad zgodovino? Potem predlagamo, da se napotite do muzeja na prostem Baza 20, ki je danes edini ohranjeni tovrstni spomenik odporniškega gibanja v Evropi. Baza 20 vas bo začarala s svojimi zgodbami – v baraki št. 16 sta namreč predstavljena njegova vloga in pomen, v baraki št. 22 pa stalna razstava prikazuje pestrost partizanske dejavnosti na Kočevskem Rogu. Če se odločite obiskati Bazo 20, se napotite tudi do bližnjih partizanskih bolnišnic Jelendol in Zgornji Hrastnik, nekaj dlje pa je tudi bolnišnica Pugled.

Avtor fotografije: www.dolenjske-toplice.si / Foto: Jošt Gantar

Na svojem odkrivanju Dolenjskih Toplic nikar ne zamudite obiska dvorca Soteska, ki je v preteklosti po Valvasorjevih besedah veljal za enega najlepših dvorcev v tej regiji. Tedanji lastnik je zgradil grajski vrt s paviljonom, ki se danes imenuje Hudičev turn. Paviljon je naravnost pravljično zasnovan, njegovo notranjost krasijo iluzionistične freske. V nekdanjem gospodarskem poslopju pa se lahko udeležite razstave starih avtomobilov. Vse to dvorec Soteska uvršča na seznam turističnih ogledov, ki se jih enostavno morate udeležiti.

Če bi vas slučajno zanimale zgodbe Kočevarjev staroselcev (to je nemško govoreča skupnost, ki je na Kočevskem živela od leta 1330 do leta 1941), se napotite do Društva Kočevarjev staroselcev, ki v Kulturnem centru negujejo njihovo izročilo in ozaveščajo o zgodovini ter načinu življenja Kočevarjev. Ste vedeli, da Kočevski Nemci še danes govorijo srednjeveški nemški jezik, ki je eden najstarejših nemških jezikovnih otokov?

So vas Dolenjske Toplice s svojo široko ponudbo ter bogato kulturno dediščino prepričale? Nas zagotovo so. Verjamemo, da boste tu doživeli le najboljše. Zaotovo vas čakajo drugačna doživetja. Želimo vam prijeten oddih!

Ocenite to stran