maribor - glavni trg
Zanimivosti

Zaradi tega si boste Maribor zagotovo želeli obiskati takoj, ko bo to spet mogoče!

Avtor naslovne fotografije: www.visitmaribor.si / Foto: Igor Unuk

Tudi vi že kaj pogrešate potovanja? Toliko, da kakšnega v mislih že načrtujete? Moramo priznati, mi smo zelo neučakani in že komaj čakamo trenutek, ko bo spet mogoče odkrivati nova mesta ter raziskovati še neodkrite kotičke naše čudovite dežele.

 

Tokrat smo se vas odločili popeljati v Maribor, mesto, ki velja za prestolnico Štajerske, nahaja pa se v objemu Mariborskega zelenega Pohorja in sončnih vinorodnih gričev. Adrenalinski spusti, svež zrak, številne pohodniške poti, naravne znamenitosti, pohorska omleta in druge kulinarične dobrote, zabavne aktivnosti, … Maribor ni le raj za gorske kolesarje in destinacija, ki za oddih navdihuje tako mlade kot tudi družine, ampak je veliko več. Je destinacija, ki vas bo ob vsakem naslednjem obisku vedno znova presenetila.

 

Za začetek nekaj zanimivosti o tem mestu. Ste vedeli, da Maribor premore koruzni labirint oziroma največji tematski park v Sloveniji, ki je namenjen igri? Ja, prav ste prebrali. Prepričani smo, da že veste, da je Maribor drugo največje mesto v Sloveniji, vendar je tako kot Ljubljana tudi Maribor prestolnica. Se sprašujete česa? Kot prestolnica Štajerske velja tudi za nogometno prestolnico, a poleg tega je bil leta 2012 razglašen za Evropsko prestolnico kulture in leta 2013 za Evropsko prestolnico mladih. Če se v središču mesta usedete v mestni avtobus, vas ta z le 10-minutno vožnjo pripelje do največjega smučarskega središča v Sloveniji. Velja povedati tudi to, da je Maribor znan kot mesto vrhunskih športnikov – športno aktivnih naj bi bilo kar 50 % meščanov, leta 2018 pa je bil razglašen za Evropsko mesto športa. Upravičeno, kajne? V mestu se odvijajo tudi številni vrhunski festivali, kot so Festival Lent, festival klasične glasbe, mednarodni lutkarski festival, vinsko kulinarični festivali in na naše največje presenečenje tudi festival najstarejše trte na svetu. Ste vedeli, da že več kot 400 let v starem mestnem jedru Maribora raste najstarejša vinska trta na svetu?

 

Ker nas je tako zelo navdušila, več o njej sledi v nadaljevanju prispevka …

 

Prenočišča v MariboruBooking.comBooking.com

 

Za še več nastanitev, ki jih lahko najamete v Mariboru kliknite TUKAJ.

Maribor: tu se nahaja najstarejša trta na svetu

 

Ljubitelji hedonizma in vin, pripravite se! Pred Hišo Stare trte, ki se nahaja v starem mestnem jedru na Lentu in je bila sezidana v 16. stoletju, se bohoti več kot 450 let stara trta sorte stara žametovka oziroma modra kavčina, ki je v letu 2004 bila kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove, vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. V Hiši Stare trte ima ta znamenita rastlina lasten in edini razstaviščni prostor, v njeno čast pa so v Mariboru in njegovi okolici urejene številne vinske ceste in vinske kleti.

 

Najstarejša trta na svetu

Avtor: www.visitmaribor.si / Foto: Klara Kulovec

 

Hiša Stare trte ljubiteljem vin in vsem obiskovalcem v svoji vinoteki z degustacijskim prostorom ponuja pravo zakladnico vrhunskih vin iz Maribora in vinorodnega okoliša. V vinoteki je zastopanih približno 55 lokalnih vinarjev, od tega je v zbirki več kot 200 različnih vinskih etiket. Lahko se udeležite tudi vodenih ogledov, ki vas bodo popeljali skozi bogato vinsko dediščino, v trgovini s spominki pa lahko izberete spominek zase ali svoje najbližje. Ne gre pozabiti na spletno vinoteko Hiše Stare trte, kjer lahko raziščete ponudbo najboljših štajerskih vinarjev – naj samo povemo, da mnogi od njih dosegajo vrhunske rezultate na pomembnih mednarodnih ocenjevanjih vin.

 

Ob vinu se prileže tudi nepozabno kulinarično doživetje, je res? In najboljše razvajanje vaših brbončic vas bo pričakalo v eni najboljših restavracij v Sloveniji, in sicer v Hiši Denk, ki je edina restavracija z Michelinovo zvezdico v severovzhodnem delu Slovenije.

 

Na koncu te vinske zgodbe je treba izpostaviti tudi to, da Maribor ponuja edinstveno izkušnjo petzvezdičnega vinskega doživetja po eni najlepših vinskih cest Slovenije v obliki srca. Gre za trenutno eno najbolj znanih slovenskih znamenitosti – Srce med vinogradi, kjer vam bodo ob strokovni razlagi vinarja postregli z vrhunskimi vini in lokalnimi dobrotami. Upamo si trditi, da je vrhunsko doživetje zagotovljeno.

 

Če si želite Maribor raziskati v vsej njegovi podobi, potem predlagamo …

 

Vodeni ogledi so zanimivejši

 

Vam oddih ne predstavlja samo poležavanja v sobi? Radi raziskujete in si želite na počitnicah odkriti vse, kar vam mesto lahko ponudi? V tem primeru priporočamo, da si kakšen dan na oddihu pustite prostega za vodene oglede, kjer vam bo izkušen turistični vodnik iz prve roke predstavil kulturne in naravne znamenitosti. Doživite zanimivosti iz preteklosti – odkrijte zgodovino mesta, njegovo bogato kulturno dediščino in tradicijo, prepričani pa smo, da vam bo vodnik povedal tudi kakšno zanimivo zgodbo, zaradi katere se vam bo kakšna od mestnih znamenitosti še bolj vtisnila v spomin.

 

Kaj si lahko ogledate v Mariboru? Ob petkih in sobotah se lahko z vodnikom odpravite na uro in pol vodeni ogled mesta, kjer bo v skupini največ 5 ljudi. Potep po živahnih mariborskih ulicah in trgih, zgodovinska dejstva, bogata turistična ponudba, na koncu pa kot češnja na torti se vodeni ogled zaključi z obiskom slavne najstarejše trte na svetu.

 

Mariborski mestni park

Avtor: www.visitmaribor.si / Foto: Uroš Leva

 

Za skupine je na voljo malo daljši (dvourni) vodeni ogled oziroma izlet tako po Mariboru kot tudi Pohorju. Seveda se vodenje lahko prilagodi željam skupine.

 

Ste vedeli, da so Mariborske ulice polne umetniških del? Na dvournem tematskem vodenem ogledu za do največ 25 oseb se lahko odpravite po poteh sodobne umetnosti 20. in 21. stoletja. Skulpturam in spomenikom v mestnem središču sledi ogled razstav v Umetnostni galeriji Maribor, ki velja za enega osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji.

 

Ste bolj kulturoljubi in vedoželjni? Tudi za vas smo izbrskali nekaj. Bi vas zanimal potep po interaktivni zvočni poti, kjer se boste z okoljem srečali na nov, umetniško doživet način, ob tem pa se boste spomnili tudi, zakaj je tako pomembno hoditi? Če ste bolj obrtniški tip osebe, Maribor ponuja vodeni ogled obrtnih delavnic svečarja, zlatarja in pasarja, kjer boste skozi pripoved muzejskega kustosa in obrtnika spoznali njihovo zgodovino. Stoletja nazaj se lahko zavrtite tudi v muzeju in po mestu. Imate kolo ali skiro? Vzemite ju s seboj! Ste za igro? Želite doživeti nekaj drugačnega in pri tem biti tudi aktivni? Se ne ustrašite izziva? Predlagamo, da se odpravite na Lov za Skritim zakladom v KC Pekarna. Tu boste namreč doživeli vojaški zgodovinski utrip na območju alternativnega dela Maribora.

 

Možnosti za različna doživetja je več kot dovolj, se strinjate? Samo izbrati morate tisto, ki bo najbolje ustrezalo vam in osebam, s katerimi se boste podali na raziskovanje.

 

Maribor je mesto v objemu čudovite narave

 

Ste vedeli, da se Maribor ponaša z znakom Slovenia Green Destination – Bronze? Če ga boste izbrali za vaš naslednji oddih, lahko kar rečemo, da boste bivali v sožitju z naravo. Maribor z okolico in s svojo naravo ponuja številne možnosti za rekreacijo na svežem zraku. Svoje počitnice lahko aktivno preživite v objemu pohorskih gozdov, vinorodnih gričev ali na gladini reke Drave.

 

Na kolesarjenje vas vabijo številne kolesarske poti, ki so primerne tako za začetnike kot za tiste, ki imate radi bolj zahtevne steze. Ravninske ali gorske poti, spuščanje ali kolesarjenje navkreber, športne ali družinske steze … za vsakogar se bo našlo nekaj primernega. Naj samo izpostavimo mednarodno kolesarsko povezavo, Dravsko kolesarsko pot. Gre za srednje zahtevno kolesarsko pot, ki je na območju Slovenije in Hrvaške dolga 210 km in poteka vse od Dravograda do Legrada, sotočja reke Drave in Mure. Razdeljena je na 6 etap ter je idealna za odkrivanje lepot reke Drave in za nepozabno kolesarsko doživetje.

 

dravska kolesarska pot

Avtor: www.dravabike.si / Foto: Sam Strauss

 

Imate radi pohodništvo? Odpravite se na pohodniško avanturo v slikovito naravo Mariborskega Pohorja, obiščite Črno jezero, ki velja za eno najlepših jezer pri nas, podajte se na nordijsko hojo in se fotografirajte ob vse bolj priljubljeni cesti v obliki srca.. Očarali vas bodo hribi, jezera, slapovi, vinogradi in čudoviti razgledi.

 

Ljubitelji vodnih užitkov, pozor! Drava in okoliška jezera ponujajo kar nekaj vodnih aktivnosti, ki vam bodo omogočile povsem drugačen pogled na okolico. V vročih dneh se lahko odpravite na tradicionalno vožnjo s splavom, tekmujete v veslanju ali se naučite deskanja. Lahko pa si le izposodite čoln in odveslate na piknik z družino ali s prijatelji.

 

Tu boste na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji teka. Maribor s Pohorjem namreč velja za pravi raj za tek kot rekreacijo ali sprostitev. Ponoči lahko osvojite 455 stopnic na Kalvariji, podnevi pa se odpravite na tek ob Dravi.

 

Izbira različnih aktivnosti je vsekakor pestra. Lahko si izberete tudi kaj bolj adrenalinskega, kot je spust po zipline-u ali strminah Bike parka Pohorje. Mogoče tudi skok s padalom. Ali plezanje. Če ste oseba, ki ne mara sprememb, ostanite pri svoji najljubši aktivnosti, vsekakor pa lahko preizkusite tudi kaj novega.

 

In za konec … Veličastno Mariborsko Pohorje: Ga obiskati poleti ali pozimi?

 

Kot že povedano na začetku prispevka, boste Mariborsko Pohorje našli le 10 minut stran od mestnega vrveža, a nič zato. Kljub temu ga obkroža zelena narava, kjer si boste lahko pljuča napolnili s svežim zrakom. Mariborsko Pohorje je največje zimsko središče v Sloveniji, vendar še zdaleč ni priljubljeno le v zimskih mesecih, ko sneg pobeli njegove strmine in ko imate možnost preizkusiti vrhunske smučarske proge ali uživati v najdaljši nočni smuki v Sloveniji.

 

Mariborsko Pohorje

Avtor: www.visitmaribor.si / Foto: Športni center Pohorje

 

Tu boste našli številne poti, ki so v toplejših mesecih primerne za pohodnike ali družine. V tej slikoviti naravi se razprostirajo širni gozdovi, pragozd Šumik, slapovi in šotna barja, največji metulj v Evropi in druge živalske vrste. Planinske poti vodijo do številnih naravnih znamenitosti, potokov, slapov (slap Skalce) in jezer (Lovrenška jezera, Ribniško jezero, Črno jezero) ter ponujajo veliko raznolikih možnosti za krajše ali daljše izlete.

 

Če se boste odločili oddih preživeti v Mariboru in njegovi okolici, verjamemo, da vas bo mesto resnično navdušilo. Prepričani smo, da se boste odločili vsaj za enodnevni potep, če ne že za večdnevni oddih. Spoznajte mestni utrip z vrhunsko kulturo, naj vaše brbončice razvaja bogata vinska tradicija, uživajte v številnih možnostih raziskovanja, sprostitve in zabave. Z drugimi besedami – prepustite se gostoljubju Mariborčanov, ki vas bodo na vsakem koraku razvajali.

Ocenite to stran