hribolazenje
Priporočene aktivnosti

Varno hribolazenje

Hribolazenje je pri Slovencih vsekakor eden izmed najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Zaradi Alp in pa tudi ostalih hribovij, ki nam delajo družbo v naši deželi, imamo izvrstno priložnost, da hribe raziščemo do potankosti, narava pa se je potrudila, da so na voljo vzponi tako za profesionalce kot tudi malo manj vešče planince. Kot vsak drug šport pa tudi hribolazenje zahteva določeno opremo in upoštevanje določenih pravil, ki so postavljena predvsem zaradi lastne varnosti. Kako se torej pravilno pripraviti za hribolazenje? Preverite nekaj naših nasvetov.

varno hribolazenje

1. Izbira kraja in časa

Vsako vreme ni primerno za hribolazenje in tudi vsak hrib ni primeren za vsakega planinca! V naprej se odločite kateri hrib ali goro želite osvojiti in se prepričajte, da izbrana destinacija ne bo prevelik zalogaj za vas. Če planinarite z družino, potem imejte v mislih zmogljivost vašega najmlajšega otroka. Ko se odločite za hrib oziroma goro, preverite še kakšna je vremenska napoved za dan vašega izleta. V gore ni priporočljivo hoditi, če so napovedana neurja, zato izberite kakšen dan z lepo vremensko napovedjo.

kvalitetna oprema

2. Primerna oprema

Tudi, če je hribolazenje za vas le neka aktivnost za prosti čas in se s tem ne ukvarjate profesionalno, vseeno potrebujete primerno opremo – nogo si namreč lahko zlomite v obeh primerih, profesionalno ali amatersko. Dobri pohodni čevlji so torej obvezna oprema za vsakega pohodnika. Obutev mora biti dovolj visoka, da zavaruje vaš gleženj in hkrati udobna, da ne boste dobili žuljev. Vsekakor odsvetujemo, da se na pot odpravite s popolnoma novimi in še neuhojenimi čevlji, saj vas bodo zagotovo ožulili – raje jih kupite kakšen mesec prej in testirajte na kakšnih malo daljših sprehodih. Seveda pa obutev ni vse. Primerno se morate tudi obleči – kaj je primerno, je seveda odvisno od letnega časa, v vsakem primeru pa imejte v mislih, da je v višjih legah običajno hladneje in bolj vetrovno kakor v dolini.

Zaradi večje možnosti neviht je pametno imeti s sabo tudi kakšno zaščito pred dežjem (dežnik, pelerina, …), če greste pa na večdnevni pohod pa seveda ne pozabite na dodatne majice in hlače. In še en namig – dodatna oblačila, ki jih prenašate v nahrbtniku, vedno zapakirajte v plastično vrečko, saj le tako ne bodo mokra, če vas kje ujame dež! Pri pakiranju nikar ne pozabite tudi na hrano, prigrizke in vodo!

3. Raziskava destinacije in previdnostni ukrepi

Če se odpravljate na območje, ki ga še ne poznate dobro, potem vsekakor prej preverite kam se sploh odpravljate. Na internetu je že veliko spletnih strani, ki nudijo dodatne informacije o pohodniških poteh in te informacije so lahko zelo koristne, saj vam pomagajo da ne zaidete s poti in se izgubite. Če boste obiskali kakšen bolj zahteven vrh, potem tega ne počnite sami, ampak v skupini, saj je to vsekakor bolj varno.

Ne glede na to, kam se boste odpravili, pa imejte vedno v mislih svoje zmožnosti in znanja ter seveda dejstvo, da naj bo varnost vedno na prvem mestu pa čeprav to morda pomeni, da bo kakšen vrh ostal neosvojen!